Nesze neked, magyar fiatal: Már Berlinben és Londonban is jobban megéri lakást bérelni, mint Budapesten!

A Civitas Intézet által szervezett szerdai konferencián a magyar fiatalok és a pályakezdők helyzetéről volt szó.

Vértesy László, az intézet vezérigazgatója kivándorlás okairól beszélt: A magyar lakhatási helyzet állapotáról például csak annyit, hogy ma már Berlinben, sőt még Londonban is jobban megéri lakást bérelni, mint Budapesten!

A statisztikák szerint 2011 és 2016 között nőttek a fiatalok bevételei, 20 százalékkal több pénzt kerestek. Ez eddig nagyon jól hangzik. A problémát az okozza, hogy közben a költségek is emelkedtek. Például az üzemanyag, vagy egyes élelmiszerek ára, legdurvábban viszont épp a lakhatási költségek. 2016-ban az átlag lakbér 85 600, Budapesten 120 000, a nettó átlagbér pedig 175 000 forint volt. A lakásbérlésre leginkább rákényszerülő tanulók, vagy pályakezdők jövedelmének így akár a 70 százalékát is elviheti a lakbér. Könnyen kiszámítható, hogy a fennmaradó összeg mi mindenre elegendő. Semmire.

De van itt még egy igazán „erős és büszke adat”: az Eurostat felméréséből kiderül, hogy a magyar fiatalok átlagon felül vannak kitéve annak a kockázatnak, hogy szegények és kirekesztettek lesznek. Közel 40 százalékukat fenyegeti ez a veszély.

iStock-528914022

Tízből hét fiatal a szüleivel él, akinek pedig ez nem pálya, annak van más lehetősége is: Külföldre költözik. No, nem kalandvágyból, mint ahogyan azt a pökhendi, kormányzással régóta nem foglalkozó Orbán állítja, hanem kényszerből, a megélhetés miatt. Az ország elhagyásának lesújtó indokát egyébként a kutatások is alátámasztják.

De miért könnyebb külföldön? Bár Londonban és Berlinben is magasabbak a bérleti díjak, mint nálunk, az átlagbérek még inkább. Így mindkét említett városban jóval több megtakarítása marad egy fiatalnak, mint fővárosunkban. Vértesy szerint például az ott élő magyaroknak akár 1200 euró is a zsebükben maradhat a lakbérköltségek kifizetése után. Ebből a szempontból Bécs, Varsó, Prága, Pozsony, vagy éppen Zágráb is jobban teljesít nálunk. A rendezvényen elhangzott az is, hogy a kivándorlás leginkább a gyermekvállalást tervező korosztályt érinti.

A helyzet tehát nem túl biztató, és abban is biztosak lehetünk, hogy addig, ameddig az Orbán-kormány van hatalmon, nem várható javulás, hiszen a kivándorlás megállítása egyáltalán nem érdekük, sőt…