A Jobbik pénzjutalmat adna a korrupció lebuktatóinak

A párt azt ígéri, ha kormányra kerül, a korrupcióval egy igen egyedi módszerrel bánna el: felderítői sikerdíjat fizetne a korrupciós ügyeket bejelentő személyeknek.

Ez, az Elios-botrány esetében például 600 millió forint is lehetne. Úgy látják, a korrupciós bűncselekmények nagy része még mindig felderítetlen. A Jobbik szerint a korrupciónak ezzel a módszerrel lehetne végérvényesen véget vetni, ugyanis sokan azért tusolnak el, vagy segédkeznek az ilyen ügyek elkenésében, mert őket is megveszik. Így pedig ennek az elejét lehetne venni, ugyanis a társadalmilag, morálisan helyes cselekedettel járó elismerés mellé nagy összegű sikerdíj is járna, még jobban motiválva az embereket arra, hogy felderítsék és a hatóságok tudtára juttassák ezen ügyeket.

A sikerdíjban egyébként a Jobbik elképzelése szerint azok részesülhetnek, akik nem hivatalos személyként, elsőként jelentenek be egy korrupciós ügyet a megfelelő hatóságoknak és az állításokat megfelelő bizonyítékokkal alá is támasszá. A sikerdíj feltétele még, hogy végül a bejelentés alapján a bíróság a korrupciós ügyben érintettek számára pénzbüntetést szabjon ki, vagy vagyonelkobzást rendeljen el. A büntetési tétel 5 százaléka járhatna a felderítőknek, ráadásul mindez adómentesen.

A Jobbik elképzelése szerint Tiborcz István, Orbán vejének Elios-ügyében például, mivel az OLAF 12 milliárd forint bírságot javasolt, akár 600 millió forint is lehetne ezen sikerdíj összege annak, aki felderíti és alátámasztja a korrupció tényállását. A párt úgy látja, rengeteg a felderítetlen korrupciós bűncselekmény, és ez új felderítési eszközöket tesz szükségessé.