Egy értelmetlen népszavazás, amivel valaki biztosan sokat fog veszíteni

A VII. kerület bulinegyednek nevezett részében az elmúlt években a lakók számára tarthatatlan állapotok alakultak ki. Az itt található szórakozóhelyek forgalma állandóan csúcson van, ami nekik persze jó, de a helyiek szenvednek a zajtól, mocsoktól, balhéktól. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzatnak már évek óta tennie kellett volna valamit. Idén aztán fantasztikus ötletük támadt: kezdeményeztek egy népszavazást – amelyre február 18-án kerül sor – a nyitvatartás kivétel nélküli korlátozásáról. Amellett, hogy az eredmény nem lesz kötelező érvényű, más alapvető bajok is vannak ezzel a „megoldással”.

Leginkább az, hogy nem megoldás. A vendéglátósoknak, valamint a budapesti és országos turizmusból élő más vállalkozóknak létérdekük a hosszú nyitvatartás és a sok vendég. Az itt lakók pedig élni szeretnének pihenéshez való alapjogukkal, ahogy bárki más az otthonában: biztonságban, nyugodtan. Ez a kettő szabályozás nélkül nem összeegyeztethető. Az önkormányzat pedig azért nem intézkedett eddig, mert érdekei azt diktálják, hogy ne álljon egyik oldalra sem: a szórakozóhelyek nagyon magas iparűzési adót és egyéb anyagi hozzájárulást fizetnek a kasszába, így őket nem korlátozhatja közvetlenül, a lakosokkal pedig önérdekből is jóban kell lennie, hisz mégiscsak szükség van a szavazatukra. Ezt a helyzetet közösen hozta össze több mint egy évtized alatt az MSZP-s, majd fideszes város vezetés.

Úgyhogy a többévnyi halogatás után most, a kampányidőszakra tervezett népszavazással lovagiasan áthárította saját feladatát és a döntéssel járó felelősséget a szereplőkre, illetve kifejezetten saját kerületének polgáraira. Pedig eszközeik lettek volna, hogy enyhítsék a lakók és a vendéglátósok konflikusát, ám a korábban meghozott csendrendeleteiket is visszavonták. A bulinegyed révén megnövekedett kerületi bevételekből meg bőven futotta volna a rendfenntartásra, takarításra, esetleg hangszigetelés-technikai fejlesztésekre, de nyilván voltak „fontosabb” kiadások. A lakókkal közben le sem ültek egyeztetni, pedig nyilván ismerték a problémát.

Ez a népszavazás egyrészt azért értelmetlen, mert nem kötelező érvényű, másrészt ha mégis figyelembe veszik az eredményét, az egyik félnek hosszú távon nagy károkat fog okozni. Például ha nem megy el az előírt 50%+1 fő és érvénytelen lesz, vagy a nemek győznek, akkor azt is mondhatja a kerület vezetése, hogy az emberek nem éltek a lehetőséggel, nem is érdekli őket a dolog, hagyjunk mindent annyiban. Ebben az esetben a lakóknak még annyi érdekérvényesítési lehetőségük sem maradna, mint eddig. Ha meg bezáratná a helyeket, megszűnne egy csomó munkahely, drasztikusan csökkennének az önkormányzat bevételei, ráadásul ezt Budapest és így egész Magyarország turisztikai forgalma megsínylené, hisz az ideérkező külföldiek egy sor más szolgáltatást is igénybe vesznek.

Ezt a népszavazást vagy nem gondolták komolyan és majd a szőnyeg alá söprik az egész ügyet, vagy annyira ostobák, hogy fel sem mérték a következményeket.