Minek a világ távoli pontjain segítő Hungary Helps, ha a menekültek már itt vannak?

Kedvenc utazó nagykövetünknek, az igencsak fiatal Heltai Péternek nehéz hónapjai lehetnének. Elvégre a teljes Hungary Helps program létjogosultsága kérdőjeleződött meg, amikor kiderült, hogy a kormány már több, mint kétezer menekültet fogadott be. De azért a feltételes mód, mert sem Heltai, sem az általa vezetett program nem igazán kommunikál, főleg nem a valós kérdéseket is feltevő sajtótermékekkel, így nem is kell izgulniuk.

Facebook/Heltai Péter

A Hungary Helps, és elvileg a magyar kormány két igen fontos alapvetése a következő:

"A világban jelenleg zajló migrációs válságot annak gyökerénél kell kezelni: a segítséget kell odavinni, nem pedig a bajt idehozni, azaz a kiváltó okokat kell megszüntetni, hogy az érintett népek békében és biztonságban élhessenek újra."

"Minden elköltött forint ott sokkal többet ér, mintha itt költenénk el."

Mára kiderült, hogy a kormány 2300 menekültet telepített be az országba. Ha el is fogadjuk a kormány hirtelen nézőpont váltását, miszerint ők valóban háborús menekültek és nem egyszerű migránsok, ott van az égető kérdés: akkor mégis minek a Hungary Helps program?

A legnagyobb baj, hogy Heltai valós kommunikációt egyáltalán nem folytat. Facebook-oldala tele van fotókkal – amelyek középpontjában szinte kivétel nélkül ő van – és rövid írásokkal, miszerint dolgozik, utazik, és a Hungary Helps segít ebben vagy abban, bemutatta a programot itt vagy ott. Hogy a program hol segít vagy hol nem, az egy jó kérdés, mert Facebookra bárki kirakhat bármit. A Hungary Helpsnek még mindig nincs egy nyamvadt weboldala, amelyen konkrétan fel lenne sorolva mit, hol, hogyan, mennyiből csináltak, kiken segítettek, miért épp rajtuk, nincs költségvetés, elérhetőségek, székhely, stb.

De az ég adta egy világon kívül még mindig nincs semmi a rövid Facebook bejegyzéseken, képeken és a folyamatosan hangoztatott alapelveken kívül. Bő fél év és elköltött nagyon komoly milliók után.

A kérdések adottak, az is nyilvánvaló, hogy a Hungary Helps a kormány félresiklott migránspolitikájával létjogosultságát veszítette. Így már teljesen bizonyított, amit valójában eddig is tudtunk: a Hungary Helps semmi más, csak egy leegyszerűsített, drága propagandafogás, amely ráadásul a lehető legálszentebb módon próbálja elhitetni, hogy segít a rászorulókon. Valamennyire talán a kormány is érzi ezt, hiszen Heltai Facebook-bejegyzései egyre ritkábbak, és arra sem jut pénz, hogy az világ átutazása mellett hirdessék magukat a közösségi oldalon. De gond nincs, hiszen Heltai nem kommunikál, nem lehet tőle kérdezni, így nincs is mire válaszolni. Az utazgatás és az önmutogató képek pedig pörögnek tovább. A legfontosabb kérdés, hogy meddig. De erre már nem Heltai adhatja meg a választ.