A Fidesz "rezsicsökkentése" mindig is csak egy lejárt szavatosságú politikai termék volt

A Tiborcz-botrány és a Lázár-kastély körüli csatazajban érdemes egy kicsit mögé nézni Orbán gáz-ügyben elkövetett, egyik legújabb lódításának.

Korábban már mi is megírtuk, hogy a román gáz behozataláról egy nap alatt kiderült, hogy csak a szokásos orbáni blöffről van szó. 

De nézzük, miért állt olyan gyenge lábakon Orbán újabb szemünkbe mondott hazugsága:

Az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér, hiszen az importunknak több mint felét képesek vagyunk más, ez esetben romániai forrásból fedezni. Ez egy teljesen új helyzet.

- ígérte még pénteken Orbán Viktor a szerb-magyar csúcs után.

Románia ugyanis a következő években egy amerikai vállalat bevonásával értékesítené azt a jelentős mennyiségű földgázt, amit a Fekete-tengeren találtak. A földgáz megvásárlására és szállítására nemzetközi aukciókon lehet jelentkezni. Egy ilyen tenderen nyerték el a magyarországi szállítást magyar tulajdonú cégek.

Ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre 4 milliárd, több mint 4 milliárd köbméternyi gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára.

- tette hozzá Orbán.

Olyan semmiségek, mint például az, hogy a jelenlegi magyar-román csővezeték kapacitása nem haladja meg a 2 milliárd köbmétert, nem zavarta meg a nagyotmondót.

A kormány által fizetett sajtót meg a román külügyminisztérium tiltakozása, szerintük ugyanis nem köthetik le egyetlen ország cégei a jövőben feltárásra kerülő teljes földgázmennyiséget.

Nem elég az újabb blama, ráadásul az E.ON öt százalékkal olcsóbban kínálja a gázt a lakossági fogyasztók egy körének, mint az állami NKM Földgázszolgáltató, mert maga is olcsóbban jut hozzá, évente legalább 13 ezer forinttal. Így havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni.

A Gáz Plusz nevű ajánlat elfogadásával elérhető megtakarítás mértékét az E.ON az NKM 2017. október 30-án érvényes egyetemes szolgáltatási díjai alapján számolta ki, évi 2500 köbméteres fogyasztást feltételezve. A kedvezmény a mostani gázdíjra vonatkozik, amelyen belül az E.ON az úgynevezett molekuladíjra – tehát a szállított földgáz tényleges díjának változatlanságára – két évig garanciát vállal.

Ezen aztán a korábban rezsibiztosként is működő - és természetesen megbukó - Németh Szilárd rendesen kiakadt, és a keddi, TEK-nél tett látogatása után azt mondta, aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az „kimegy a szabadpiacra” két évre. Az energiavállalatnak pedig azt üzente: „Kicsit fogja vissza az agarakat, ne avatkozzanak a választásokba”.

1

A minden megnyilvánulásával szánalmat kiváltó rezsibiztos úgy vélte, az E.ON ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, Brüsszel oldalán. Úgy érzi, hogy az Európai Unió meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot, a teljes liberalizáció érdekében. 

Mi pedig természetesen pontosan tudjuk, hogy a Fidesz által harsogott rezsicsökkentés csak egy lejárt szavatosságú politikai termék volt, ami a 2014-es választások megnyeréséhez kellett. 

Az, hogy a gáz ára tényleg csak a gáz árát és a felmerülő költségeket fedezze, ne pedig az oligarchák zsebének kitömését szolgálja, viszont nemzeti érdek.