Már a BBC riportere is azonnal a komcsi időkre gondol, mikor kormánytaggal beszél

Történt ugyanis, hogy Nick Thorpe, egy közel 30 éve Magyarországon dolgozó BBC-tudósító nemrég közölt egy visszaemlékezést a csatornáján, amiben arról beszél, milyen volt a rendszerváltás előtt Magyarországon riporterként dolgoznia úgy, hogy a pártállam gyakorlatilag üldözte. Most ugyanezt érzi.

A pártállami időkben ugyanis olyan szintű ellenségnek számított a nyugati sajtó riportere, hogy Thorpe-t személyesen is behívták a külügyminisztériumba, hogy aztán közölhessék vele, vizsgálják tevékenységét a magyar belügyekbe való beavatkozásáért. Vissza is kérdezett akkoriban, hiszen nem értette miről van szó, mivel csak tényszerűen mutatta be, mi is folyt akkor az országban. Még a brit külügyminiszternek is be kellett avatkoznia az ügyben, aminek kimenetele egyébként sikeresnek mondható volt: nem volt többé célpontja a pártállam sajtóinak és másfajta, az állam felől érkező támadásoknak sem.

Az egész közölt anyagban a legsokkolóbb dolog az, hogy a mai Magyarország helyzete is egy az egyben erre emlékezteti a riportert, ugyanis már tavaly ősszel is azt érezte, a történelem gyakorlatilag önmagát ismétli a mi kis országunkban. Egész konkrétan el is mondja, melyik volt az a momentum mikor erről megbizonyosodott.

Kovács Zoltán kormányszóvivővel csinált éppen egy interjút, a magyarországi ügyekkel kapcsolatosan, amelyektől egyébként a teljes nemzetközi sajtó zeng. És itt történt meg, hogy Kovács szóról szóra azt találta mondani a brit riporternek, amit anno a pártállami időkben mondtak neki, mikor behívatták a külügyminisztériumba:

„a külföldi tudósítóknak nem szabadna beavatkozniuk a magyar belpolitikába.”

Thorpe szerint egyébként az Orbán-kormány az idei áprilisi választásokon le fogja győzni a többi pártot, de kifejezetten meg van lepve, hogy a magyar elitből vannak, akik még szóba állnak ezzel az emberrel, azok után, hogy látják, milyen politikát is folytat a miniszterelnök. Hasonlóan érzünk mi is. Leszámítva az áprilisi választás kimenetelét.