Viszik az adófizetők pénzét, nincs programjuk, Orbán örül nekik: Beszéljünk a kamupártokról!

Február 17-én indult hivatalosan a gyakorlatilag már hónapok óta tartó kampány, rekordszámú (93) párt jelezte, hogy jelölteket akar indítani. A legutóbbi választáson, 2014-ben összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

A pártok nagyobb részéről korábban nem lehetett hallani, jelentős hányaduk vélelmezhetően az állami támogatások megszerzésére jött létre.

Kell az Összefogás Párt (KÖSSZ), Értünk Értetek - A Hiteles Párt (Értünk Értetek), Nemzeti Zöld Koalíció (Nemzeti Zöldek), Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt (Eu.rom), Hátrányos Helyzetűek Pártja (HPP), Demokrata Párt, Hajrá Magyarország! Párt (Hajrá Magyarország!), Jó Út Magyar Polgári Párt (Jó Út MPP), NET Párt (NP), Európai Cigányok Demokratikus Pártja (ECDP), Magyar Demokratikus Unió, Szövetség a Szent Korona Országáért Konzervatív Párt (SZASZKO), A Mi Pártunk - IMA (IMA), Aquila Párt (AQP), Zöldek Pártja (Zöldek), Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt (MCF-ÖMP), Tenni Akarók Magyarországi Pártja (TAMP), Magyarországért Demokratikus Párt, Haza Mindenkié Párt (Haza Mindenkié), Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt (Nemzet és Béke), Családok Pártja (CSP). 

Néhány olyan párt, amikkel valószínűleg legfeljebb a botránykrónikákban fogunk találkozni.

Visszatekintve érdekes, hogy a Fidesz milyen nagy lendülettel állt neki annak idején az egyházi törvény módosításának, szemben a kisegyházakkal majd Brüsszellel és az Európai Bírósággal. Magyarországon pártot alapítani könnyű, az 1989-ben elfogadott párttörvény csak 10 fős alapítótagságot és az alapszabály elfogadását szabta feltételként a bírósági bejegyzéshez. A 2010-es választásokon 44 párt jelentkezett az országgyűlési választásokra, ebből mindössze hatan tudtak országos listát állítani.

A Fidesz az új választási törvényben 500 érvényes aláírást írt elő egy egyéni jelölt állításához, országos listához pedig 27 egyéni jelölt szükséges 9 megyében és Budapesten.

Tehát minimálisan 13500 érvényes aláírással lehetett csak országos listát állítani, ehhez képest a kamupártok jóval több jelöltet állítottak, mint 27, viszont szavazatot nem kaptak annyit, mint amennyi érvényes ajánlást leadtak. 2014-ben 18 párt állított országos listát, ebből 14-en nem érték el még az 1%-os állami támogatási küszöb felét sem, összesen közel 4%-ot kaptak listán.

Idén lesznek biztosan nagy hiányzók, és itt nem csak az Együtt2014 megtévesztő nevű kamupártra kell gondolnunk. Zuschlag János előzetese miatt most nem tud tanácsokat adni, így valószínűleg a három hozzá kötődő párt egyike sem lesz aktív (Új Magyarország Párt, Új Dimenzió Párt, Mindenki Pártja). Schmuck Andor Szociáldemokraták nevű pártja (15 ezer szavazat, 0,31%) sem fog elindulni önfeloszlatásuk miatt, a Jólét és Szabadság (JESZ 10 ezer szavazat 0,2%) nevű MDF utódpárt sem jelentkezett a választásra, nem indul Szili Katalin „Kati-pártnak” becézett alakulata sem (Közösség a Társadalmi Igazságosságért, 11000 szavazat, 0,22%).

A magyar államtól a 2014. áprilisi 18 listaállító párthoz összesen 5,8 milliárd forint kampánytámogatás került, a listaállító pártok közül tucatnyi a gyanú szerint hamisított, másolt vagy vásárolt személyi adatokkal jutott az ajánlásokhoz és legalább 149 millió ingyen forinthoz a mi adónkból. Minden pontosan úgy történt, ahogyan arra a Transparency International már 2013 őszén felhívta a figyelmet, a parlamenti kormánytöbbség mégsem változtatott a rendszeren.

Nem véletlen, hogy a 2014-ben a névjegyét letevő Sportosan Együtt Magyarországért (12400 szavazat, 0,25%) a hírek szerint pénzt ígért a képviselő-jelöltjeinek.

A Magyar Demokraták Szövetségének Pártja nevű új formáció pedig 1200 forintos órabérben keres aktivistákat.

A kormánymédia persze azt mondja, hogy az Állami Számvevőszék majd behajtja a bírságokat és visszaszerzi az állami támogatásokat, ha szükséges. Mi csak annyit jelzünk, hogy a 2014-es indulókra kiszabott több százmilliós büntetésekből négymilliót sikerült a NAV-nak behajtania. Mert a kamupárt attól kamupárt, hogy sem tagsága, sem programja és vagyona sincs, amit számon lehet kérni.

Hogy mennyivel gazdagították a fideszes törvényhozók a kamupártokat, és azok ebből a pénzből milyen eredményt értek el?

Seres Mária Szövetségesei (SMS) 356,5 milliós állami támogatás 22200 szavazat és 0,45%, A Haza Nem Eladó 298,5 millió 23500 szavazat 0,48%, a két Zuschlag Jánoshoz köthető párt (az ÚMP és az ÚDP 1600 és 2100 szavazatot kapott) és a két iker-párt fejenként 149 millióval gazdagodott. Sem Bajnai Gordont, sem a magyar adófizetőket nem tette boldoggá az Együtt2014 párt négy évvel ezelőtti ámokfutása, ami 14000 szavazat elvitelét és 198 millió forint közpénz jellegének elvesztését jelentette.

A mostani kampány nóvuma, hogy már nem csak kamu-pártok, hanem kamu miniszterelnök-jelölt is van. A négy évvel ezelőttihez képest (8000 szavazat, 0,16%) új vezetőséggel próbálkozó Független Kisgazdapárt két ismeretlen párttal együtt (Változást Akaró Szavazók Pártja és a Színes Magyarország Párt) az ismert politikai kalandort, Lattmann Tamást jelölte miniszterelnöknek.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

Szavazas_comicstyle

És, hogy ki szavaz majd valamelyik kamupártra? Az, aki nem akar kormányváltást, az, aki támogatja Orbán Viktor és simlis bandájának pusztítását, aki Mészáros Lőrincre, Tiborcz Istvánra, Farkas Flóriánra, a korrupcióra, az elvándorlásra, az alacsony bérekre, az egyre rosszabb egészségügyi ellátásra, stb... voksol.