Kapaszkodj meg: A Fidesz szerint veszélyes lenne, ha nyugat-európai szinten keresnének a magyarok

A vállalkozásfejlesztési bizottság kormánypárti többsége veszélyesnek tartja a béruniót, ezért elutasították a Jobbik javaslatának tárgysorozatba vételét. Abban igazuk van, hogy valóban veszélyes lehet, de leginkább az ő hatalmukra. Hiszen a Fidesz az, aki az elmúlt nyolc évben semmit nem tett a bérek felzárkóztatásáért, míg a Jobbik több kelet-közép-európai nemzetet összefogott ennek érdekében.

Szatmáry Kristóf, a testület fideszes alelnöke szerint a magyar gazdaságpolitika tudja megfelelően alakítani a béreket, és a fizetések uniós összehangolását célzó javaslat valójában csak egy kampányfogás.

A bérek bármiféle, hogy úgy mondjam, központi brüsszeli kezelése egy csomó olyan kérdést vet föl. ami káros a magyar gazdaságpolitikára. Ugyanis aki bérekről beszél, az előbb-utóbb adókról is beszél. Hiszen a béreknek az egyik fontos része az adó, illetve a bevételek kérdése, és semmiképpen nem szeretnék még uniós hatáskörben adókohéziót. Ez a mi véleményünk szerint csak negatívan hathat Magyarországra. A célokkal valamilyen szinten egyetértünk, de az eszközt veszélyesnek látjuk – nyilatkozta.

A Fidesz régóta be van tojva a jobbikos kezdeményezéstől, ezért a legelképesztőbb baromságokat sikerült már összehordaniuk ezzel kapcsolatban.

Emlékeztetőül:

Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő szerint egyszerű a történet: aki támogatja a béruniót, az kommunista.

Kövér László egy keszthelyi lakossági fórum előtt felejthette el bevenni a gyógyszereit, vagy ha az ott elhangzottakat komolyan gondolta, akkor számítóbb, mint azt eddig gondoltuk. Az Országgyűlés elnöke úgy véli, hogy keleten a szegénységnek vannak előnyei is.

„Történelmi okokból kifolyólag egy történelmi szegénységgel küszködő régió, ennek vannak gazdasági értelemben vett előnyei is. Ezért van annyi munkavállaló lengyel Nyugat-Európában, mert kevesebbel is beérik, elnézést kérek, idézőjelbe téve, mint a jóléti állam szolgáltatásaihoz hozzászokott, hogy ne mondjam, némely esetben hozzálustult polgárok. Ez egy versenyelőny a lengyel munkavállaló számára, mert van munkája Londonban, és viszonylag jól keres, és azt hazautalja. Az meg annak az országnak is versenyelőny, számos szegény, szegényebb kelet-közép-európai ország ebből él” – fogalmazott.

Németh Szilárd Óbudán tartott egy lakossági fórumot, ahol arról beszélt, hogy az egykulcsos magyar személyi jövedelemadó és a rezsicsökkentés is veszélybe kerülne a Jobbik kezdeményezésével.

 „Akkor a versenyképességünknek vége. Igen vége a versenyképességünknek. Hát hogyne lenne vége. Ugyanis fel kell akkor adni érte az adópolitikát is. Jól fog hangzani a bér, csak ránk fogják nyomni a nyugati adót. Hát ez nem így megy, ezek nem szamaritánusok. Ébresztő mindenkinek, ezek pont belőlünk élnek már mióta. Hát a privatizációval mindent elvittek, hát magukat megnyomorították a rezsivel nem?” – mondta a rezsicsökkentés felkent védőszentje.

Kósa Lajos „kommunikációs szakember” korábban az N1TV-nek nyilatkozott a témában: „Aki azt gondolja, hogy Brüsszel fogja itt a béreket megemelni, annak elment az esze. Ez az egész kezdeményezés a józan ész határain túl van. (…) Ha megnézzük, hogy egy jó séf mennyit keres Londonban és mennyit keres Magyarországon, akkor már bizonyos értelemben közel járunk a bérunióhoz, mert ha nem fizetik meg Magyarországon, akkor elmegy máshova.”

Vécsey László, fideszes képviselő is hasonlóan vélekedett: „Ez egy meglehetősen álságos dolog. Semmi alapja nincsen. Ez azonnal tönkre vágja a magyar gazdaságot, nem? Szerintem tönkreteszi a magyar gazdaságot.”