Közös nevezőre kell jutnunk, hogy együtt építsük a jövőt - interjú Orosz Annával, a Momentum elnökségi tagjával

Orosz Annával múltról, jövőről, a Momentum helyzetéről és a választások tétjéről beszélgettünk.

Zsúrpubi: Orosz Anna színművész, a Lánchíd Rádió hangja csak a névrokonod?

Orosz Anna: Csak a nevünk azonos, nincsen köztünk rokonság. Személyesen is csak egy gimnáziumi rendezvényen találkoztunk, ahol meghívott vendég volt.

ZSPB.: A Momentumot a magyar „Erasmus-generáció” pártjának is szokták nevezni, adódik a kérdés, hogy merre folytattál külföldön tanulmányokat?

O. A.: Alapszakos tanulmányaimat közgazdászként a Corvinuson végeztem, ezután Berlinben, a Humboldt Egyetemen tanultam. Nagy élmény volt látni azt a közösségi létet, ami ott évtizedek munkájának eredményeként megvalósult, nem csak a szép és gondozott utcákat, hanem a cselekvő közösségeket is. Az, hogy Berlinben az egyetemi menzán a menüsor biztosan lazaccal kezdődik az egyszerűen értelmezhető, de az élénk vitakultúra az, ami igazán irigylésre méltó, ez rengeteget javíthatna a mi társadalmunk állapotán is. Az is nagyon tetszett, hogy az ottani egyetemisták teljesen kulturált, a téma minden részletét bemutató vitát tudtak folytatni olyan pártpolitikai és közéleti témákról, mint például a különböző típusú óvodáztatási támogatások előnyei és hátrányai.

ZSPB.: Hogyan kerültél kapcsolatba a Momentum elődszervezetével?

O. A.: 2015-ben hallottam először, hogy egy új mozgalom szerveződik, akkor még KettőezerTizenix néven. Most ez (vagyis Tizenix) a Momentum ifjúsági szervezetének a neve. 2016 nyarán részt vettem a nyári táborukon, ahol egyértelművé vált számomra, hogy együtt akarunk tenni az ország jobbá tételéért. Akkor már megvolt bennünk a szándék, hogy a Momentumnak egy politikai közösségnek kell lennie. Az ország hanyatlásának megállításához, például az oktatás vagy az egészségügy helyzetének javításához egyértelműen politikai vízióra van szükség. Amikor a nolimpiás kérdés átment a választási bizottsági szűrőn, felkértek, hogy adott esetben adjak néhány interjút a kezdeményezésről. Több Momentumos mellett én képviseltem a népszavazási kérdésünket a nyilvánosságban, azt hittem tényleg csak pár esetben lesz erre szükség, végül az aláírásgyűjtés első napjaiban átszakítottuk a média ingerküszöbét, özönlöttek a megkeresések. A párttá alakulás után tavaly márciusban másfél évre, 2018 júniusáig elnökségi taggá választottak. Felelősséget vállaltam a közösségért, a nolimpiás szerepem után úgy éreztem, ennyivel tartozok a többieknek.

ZSPB.: Nagyon felemás a kormány teljesítménye az emlékezetpolitika terén, ezen a területen mi várható a Momentumtól?

O. A.: Miközben a családjaink különbözőképpen élték meg a 20. század traumáit, nemzetként közös nevezőre kell jutnunk a múltunkkal kapcsolatban, hogy együtt építhessük a közös jövőnket. Nagyon fontosnak tartom az állampolgári tudatosság megerősítését, többek között azért is, hogy mindannyian megismerjük a múltunkat. Meg kell érteniük egymás történelmi sérüléseit, mert Trianon, a holokauszt, a kommunista diktatúra vagy 1956 éppúgy a közös történelmünk részei. A történelmi sebeket, a XX. század borzalmait nem szabad egymással szembeállítani. Épeszű állami emlékezetpolitika kell, amely a kölcsönös tiszteleten és megértésen alapul, elismerve az áldozatok fájdalmát és a tettesek felelősségét. Szerintem a Szabadság téri emlékmű vagy a kommunizmus bűneinek feltárását ígérő Nemzeti Emlékezet Bizottsága csak céltalan önfelmentésre jók, nem adnak választ az igazi kérdésekre: mit tettünk mindannyian, hogy ide jutottunk, és hogyan megyünk innen tovább?

anna

ZSPB.: Hivatalosan is elindult már a választási kampány, a budafoki-kelenföldi körzetben indulsz, milyen a körzet és milyen lesz a kampányotok?

O. A.: A választókerületem a XXII. kerületből (Budafok-Tétény) és a XI. kerület déli részéből (Kelenföld, Kelenvölgy, Albertfalva, Péterhegy) áll. A választásig hátralévő időt az utcán fogjuk tölteni, hogy a lehető legtöbb embert érjük el. Mi nem matekozni akarunk a kampányban, hanem beszélgetni az emberekkel, kampányolni és vitatkozni. Február 25-én lesz a választókörzetem vitája a Közös Ország Mozgalom szervezésében, az eddigi események nagyon színvonalasak voltak, remélem ez is izgalmas lesz.

Szerintünk a politikának épp erről, a közös ügyeink konstruktív megvitatásáról, a lehetséges megoldási javaslatok ütköztetéséről kell szólnia, a sérelmeken és félelmeken alapuló szekértáborharc helyett.

Egyikünk sem tudja a jó megoldást az összes kihívásra, a Momentumnak éppúgy vannak jó ötletei, mint a Jobbiknak, az LMP-nek vagy bármelyik másik pártnak.

Emellett politikusként hiszek abban, hogy az embereket meg kell hallgatnunk: mik a gondjaik, mik a vágyaik, mit várnak a politikától? A Nolimpia alatt és országszerte a fórumainkon és a pultjainknál azt tapasztalom, hogy az emberek nagyon lelkesek, mert végre elmondhatják a véleményüket, amit eddig nem sokan hallgattak meg. Éppen Salgótarjánból jövök, ahol a helyi fideszes képviselő azzal büszkélkedett a szórólapjain, hogy négy év alatt negyven fogadóórát tartott. Szerintem ez nagyon kevés. Nem minden választópolgárral értünk mindenben egyet, de maga a beszélgetés is fantasztikus élmény.

A helyi ügyek pedig pontosan leképezik az országos állapotokat, Budafokon például a Budai Nagy Antal Gimnázium új igazgatója politikai kinevezett lett, ami meglátszik sajnos a színvonalon is. Szerintünk a helyi közösségek kezébe kell adni a döntést, milyen oktatást szeretnének.

A helyi közlekedéssel kapcsolatban egyrészt az éjszakai közlekedés rossz megszervezése okoz problémát, másrészt például a Hárosi és a Balatoni út veszélyessége és túlzsúfoltsága a nappali nagy átmenő forgalom és a megfelelő gyalogátkelőhelyek, kereszteződések hiánya miatt. Az albertfalvai vasútállomáson hiába van lift, ha nem használható, áprilisra (minő meglepetés) ígérik a megjavítását. A kampányban is, mint most is rendszeresen megfordulunk a budafoki piacon és Kelenföldi vasútállomáson. Várjuk és keressük a találkozás lehetőségét a polgárokkal, mert nélkülük mit sem ér a politika.

ZSPB.: Mi várható a Momentumtól?

O. A.: Készen áll a kormányzásra. 364 oldalas programunk „az Indítsuk be Magyarországot!”, a pártok programjait összehasonlító szakértők, elemzők és újságírók szerint a legrészletesebben kidolgozott program. Részletes válaszokat adunk az egészségügy, az oktatás és a lakhatás problémáira, megoldásokat kínálunk a határon túli magyarok és az elvándoroltak gondjaira.

Ugyanakkor akár kormányon leszünk, akár ellenzékben, többre van szükségünk jó programnál. Nekünk az emberek hangját kell elvinni a Parlamentbe. Legyen szó a választópolgárok számára folyamatosan rendelkezésre álló országgyűlési képviselőkről, vagy egy olyan online felületről ahol bárki beküldheti kérdéseit, mi azért fogunk dolgozni, hogy visszaadjuk a politikát a közösségnek, hiszen mi mást jelentene a politika, mint a közösség szolgálatát. Ha ellenzékben leszünk, akkor különösen igaz, hogy a bejutás az Országgyűlésbe csak egy eszköz lesz: a parlamenti munka, a Momentum alternatívájának bemutatása mellett egy olyan mozgalmi programot fogunk végrehajtani, ami az egész országban megszervezi a magyarok közösségeit és megmutatja, hogy nem kell Orbán Viktor és családja alattvalójának lennünk: lehetünk szabad, felelős, közösen cselekvő polgárok is.