Ön szeretné az Orbán család kezébe adni a komplett magyar turisztikát? Mindegy, mert akkor is ők „építik” az országimázst

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán szombat délután az M1 csatorna Itthon vagy! című műsorának vendége volt, ahol is elismerte, hogy Orbán Ráhel is részt vesz Magyarország új turisztikai stratégiájának kidolgozásában. Még úgy is, hogy az egyeztetéseken amúgy nincs ott. Újabb bizonyítéka a „saját lábon álló” orbáni csodagyerekek kimagasló tehetségének. Ja, s Tiborcz István közben egyre inkább a szállodaiparra koncentrál.

Guller szerint „saját területükön kiemelkedő szakemberek” segítik a stratégia kialakítását, azaz kitalálják „az új magyar országmárkát”. Budapest-központú kampány indul, hogy édes hazánkat eme nagyszerű emberek vonzóbbá tegyék a külföldiek számára. Illetve bizonyítsák, hogy „itt még megtalálható klasszikus európai értékek tisztelete: a család, a biztonság és a hagyományok a fontosak”. Ez különösen releváns információ lehet egy nyugat-európai fiatal számára, mikor a nyári vakációt szervezi. Egészen biztos, hogy tájékozódik Orbán migránspolitikáját illetően.

Szóval, mint kiderült, a nemes feladatban egy sztárszakértő is segédkezik, nevezetesen Orbán Ráhel, bár az egyeztetéseken amúgy nincs ott. S miközben ő a stratégiaalkotáson dolgozik, a HírTV információi szerint az Eliosszal korábban közvilágításban utazó férje is egyre inkább a turizmusra koncentrál. A kormányközeli Origónak Tiborcz István szívesen nyilatkozott terveiről. Például arról, hogy a turai kastély új funkciója a vendéglátás lehetne. Az ő érdekeltségébe tartozik a többi közt két patinás keszthelyi szálloda, de a lepencei strand fölött épülő visegrádi luxusszálló is.

Tudjuk, hogy a „saját lábon álló” Orbán család csak segíteni akar, szívükön viselik minden területen országunk sorsát, jövőjét, egyéni érdekek pedig nem vezérlik az amúgy milliárdos rokonságot. Többek között ennek is köszönhető a már eleve szinte tökéletesre polírozott országimázs:

- Magyarország neve úgy pörög a nemzetközi sajtóban, mint Mészáros Lőrinc tekintetében a dollárjelek. Bár az értékelés nem annyira vidám: vezetőink neve csak a korrupcióval, a mutyival, és a diktatúrával kerül egy hasábba.

- A BBC magyarországi tudósítója is kiváló tapasztalatokkal gazdagodott vendégszerető országunkban: neki a pártállami idők jutnak az eszébe, ha a magyar közélettel kapcsolatban ragad klaviatúrát.

- A luxemburgiakkal is sikerült már megszerettetni hazánkat: az ország külügyminisztere szerint diktatúrához illő Orbán kormányzása. Kell ennél jobb reklám?

- Nem könnyű bekerülni az osztrák sajtóba, de Mészáros Lőrincnek mégis sikerült, és ugyebár ezt is az Orbán család „imázsépítésnek” köszönhetjük. Mesés gazdagodásáról sógorék is komolyan cikkeznek.

Nos, köszönjük, Ráhel, de a fater már így is sokat törődött az országimázzsal. Ahol nem nézik teljesen bolondnak, ott utálják vagy kiosztanak neki pár csicskalángost. Viszont az rendkívül sokat javítana Magyarország külföldi megítélésén, ha ez a komplett pereputty április után kizárólag a belföldi turizmusra koncentrálna: logisztikai szakemberek kiváló, pihenésre alkalmas helyet találnának nekik a haza büntetés-végrehajtási intézetekben.