Megjelent a Fidesz korrupciós ügyeit feltáró és összefoglaló Fekete Könyv

A Civitas Intézet mai korrupciós konferenciáján mutatták be az elmúlt nyolc év botrányos ügyeit bemutató ún. Fekete Könyvet. A magyar korrupció mértékét és módszereit a szakemberek szerint Orbán Viktor és környezete már-már a tudomány és a művészet szintjére fejlesztette. A Fekete Könyvből megismerhetjük, hogy a befizetett adóforintjaink hogyan veszítették el közpénz jellegüket.

A konferencián Dr. Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója a korrupció mérhetőségéről, illetve a különböző korrupciós indexekről tartott előadást. Szakonyi Péter, újságíró, a 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztője pedig a magyar burzsoázia és a korrupció kapcsolatáról beszélt, illetve arról, hogy milyen „szakmai” előélettel rendelkeznek a legtehetősebbek. De konkrét példákat is hozott, hogy a saját újságírói munkáját hogyan próbálta befolyásolni a fehérgalléros bűnözés.

Dr. Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi irodájának jogi igazgatója a magyar üzleti életet érintő korrupciós kockázatokat prezentálta a szakmai közönség számára. Dr. Romhányi Balázs pedig a magyar költségvetési rendszer átláthatósági problémáiról tartott előadást.

A szakpolitikusokat tömörítő kerekasztal vitáján a Jobbikot Szilágyi György, az LMP-t Hadházy Ákos, a szocialistákat Bárány Balázs, a Demokratikus Koalíciót a párt elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit, az Együtt-et Pataki Márton, a pedig Momentumot Gönczi Gergely képviselte. A pártok antikorrupciós politikusai jellemzően több dologban értettek egyet, mint amiben különbségek voltak. A korrupcióellenes ügyészséget például szinte kivétel nélkül minden párt felállítaná.

„Sokkoló egyben látni ezeket az ügyeket” - mondta a Fekete Könyvről Szilágyi György.

A Fidesz árulkodó módon nem reagált a Civitas társadalmi és gazdasági kutatóintézet meghívására.