Félelemből szavaznak Orbánra? - így vélekednek az Alföldön élő nyugdíjasok a magyar politikáról

Pár nappal ezelőtti, alföldi utam során volt lehetőségem néhány helyi lakossal beszélgetni. Voltak közöttük karcagiak, törökszentmiklósiak, jászapátiak, abádszalókiak. Legtöbbjük nyugdíjas volt, mégis a férfiak mindannyian a mai napig földműveléssel foglalkoznak. A mai magyar politikai helyzetről kérdeztem őket, ezekből a beszélgetésekből emeltem ki most néhány részletet.

N. Sándor (68 éves)

A karcagi Sándort a Fideszről kérdezve érezhetően méhkasba nyúl az ember. Gyanús pillantást vet az emberre, hogy el merje-e mondani valójában mit gondol. Aztán halkan csak annyit mond: ,,Fiatalember, figyeljen ide, kényes témák ezek!” Bólintok, tudomásul veszem, hogy valószínűleg nem szeretne válaszolni. Mégis nagyot sóhajt, aztán elmondja, azt látja, hogy a Fidesznek mára ,,Isteni hatalma van”, és hogy emiatt szerinte ,,jobban jár, aki nem köpködi a rendszert”. Még, suttogva hozzáteszi, a félreértések elkerülése végett, a jelenlegi rendszer a ’89 előtti időkre emlékezteti. Aztán, már hangosabban, hangsúlyozottan kimondja: ő csakis a Fideszre szavaz. 

F. Attila (73 éves)

Fazekas úr mezőtúri lakos elmondta, már nem foglalkozik annyira a politikával, mint 10 évvel ezelőtt. Ettől függetlenül tisztában van a jelenlegi helyzettel, vagyis azzal amit a királyi tévé sugároz: iszlám fenyegetés, gonosz ellenzék, sikeres kormány. Szavaiból kitűnik, ő ezt tényleg elhiszi, de hibáztatni nem lehet, csak köztelevízió-adói vannak otthon és a napilapból is csak az ,,Új Néplapot” kapja (ami Mediaworks tulajdon). Azt mondja, szerinte Vona Gábor Allah mellett tett hitet és amúgy is: homokos. Pedig Attila valamikor - szerencsével és valószínűleg jó pártkapcsolatokkal a szocializmus idején - gépészmérnökként dolgozott. 

Özv. J. Ilona (71 éves)

Ilona egykoron az abádszalóki Lenin TSZ-ben dolgozott. Elmondása szerint férje, a néhai Farkas Imre, aki a Kunhalomnál (Kunhalom Agrária Mezőgazdasági Kft. - szerk.) dolgozott, abba halt bele, hogy a cég, ahol évtizedekig gürizett, bedőlt és elvesztette munkáját. Ez az a fegyverneki cég, amelyet Orbán rokonai megvettek, aztán tovább adtak Mészáros Lőrincnek, aki aztán eladta, ezt követően pedig bedőlt a cég. Ilona valamiért mégis azt mondja: a Fideszre fog szavazni, mert fél, hogy ha nem nyernek, bosszúból több mezőgazdasági céget döntenének be Orbánék, hogy megbosszulják a vereséget a szavazókon. 

Ez a három, Szolnok megyei vélemény és tapasztalat is rengeteget elmond arról, mi is az, amit a Fidesz képvisel és, hogy mi az, amiért le kell őket váltani, most vagy soha! Lényegében elmondható, a vidéki szavazókat kifejezetten a (be nem fejezett) rendszerváltás előtti időkre emlékezteti mindaz, ami manapság történik a magyar politikában. Valljuk be: joggal, hiszen nem csak a demokrácia csorbult döbbenetes mértékben, de a folyamatos propaganda, a mértéktelen állami beavatkozás az ország szabad piacgazdaságába, és a manipuláció is mind-mind ugyanazt az ,,élményt” nyújtják. 

Orban_a_Diktator_01_comicstyle_(1)