Bizonyára sokak számára nem ismeretlen a jelenség, amikor seggfejek vesznek körül bennünket - Van megoldás!

2018-ban jelent meg magyarul, Szieberth Ádám fordításában a Kis seggfejkalauz című könyv, amelyben Robert I. Sutton pszichológus, a Stanford Egyetem professzora próbálja meg hozzásegíteni az olvasókat a seggfejmentesség életfilozófiájának elsajátításához. Ma különösen aktuális lehet előszedni.

Bizonyára sokak számára nem ismeretlen a jelenség, amikor seggfejek vesznek körül bennünket az utcán, az üzletekben vagy éppen a munkahelyen. Hatalmukkal, erejükkel visszaélő gyökerek, akik attól érzik jól magukat, ha belegázolhatnak mások önértékelésébe, ha megalázhatnak, megszégyeníthetnek, hosszú- vagy rövidtávon megkeseríthetik emberek életét. Mit lehet ilyenkor csinálni?

A pszichológus-író könyvében azt állítja, hogy a társadalmi szintű seggfejösszköltség igen magas. Vagyis sokkal több kára származik a társadalomnak ezekből az emberekből, mint amennyit képes profitálni mondjuk egy győztes seggfejből, aki mellesleg sokak szemében egy nagy lúzer csupán.

Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy mi történik akkor, ha ezek a seggfejek éppen egy ország irányításában vesznek részt? Milyen eszközökkel és milyen védelmi technikákkal vértezhetjük fel magunkat az egész életünket befolyásoló és minket körülvevő gyökerekkel szemben?

Nem könnyű megadni erre a kérdésre a választ. Nyilván a könyv szerzője is csak kísérletet tesz és számára, vagy sokak számára már bevált „seggfejmentesítő” recepteket ajánl, de a bölcsek kövét természetesen ő sem ismeri.

Ugyebár az is igaz, hogy mások egy Egyesült Államokban munkát vállaló ember lehetőségei, anyagi körülményei, mint mondjuk egy átlagos magyar munkavállalóé, aki nem mellesleg sok esetben a létminimum szintjén tengődik, és nem tud az amúgy is nehéz életét még inkább nehezebbé tevő, adott esetben seggfej munkáltatója hálójából kievickélni. Mivel azt a könyvben is olvashatjuk, hogy mások semmibevétele ragályos, így gyakran nem könnyű elkerülni azt, hogy ne igyunk a halálos kotyvalékból, ami mások sértegetésének megkezdését jelenti.

A seggfejség tehát képes valóságos népbetegséggé válni? Ha nem vigyázunk, akkor igen. A depresszió, az állandó fáradtság, fásultság forrása ugyanis sok esetben az életünk milyenségét nagyban befolyásoló seggfej személy(-ek) is lehet(-nek).

Erre az estre Robert I. Sutton javasolja a seggfejészlelő tippek, valamint a seggfej a láthatáron feliratú vészjelző táblák ki- és megismerését. Kevés dicséret, rossz első benyomás, felsőbbrendűségi komplexusra utaló jelek, kétség nem fér hozzá, hogy egy gyökérrel van dolgunk. Szóval nem maradt más hátra, mintsem a vérkomolyságot félretéve kezdjünk hozzá a minden jóérzésű ember felszabadítását elhozó seggfejmentes életfilozófia elsajátításához.

(A cikk első változata 2018.03.18-án jelent meg.)