Hódmezővásárhely újratöltve: egyre több választókerületben mérik be a Jobbikot a Fidesz legesélyesebb kihívójának

Nagy az esélye, hogy még Lázár sem fog győzni egyéniben a saját választókerületében. Ennek persze ugyanaz a feltétele, mint a korábbi bravúros időközi választáson: be kell állni a legerősebb ellenzéki jelölt mögé. Az eddigi felmérések alapján azt láthatjuk, hogy vidéken a Jobbik verné a Fideszt, ha a többiek visszalépnének. Egyelőre úgy tűnik, hogy Budapesten és Szegeden fordított a helyzet.

Csongrád megye 4.számú választókerületében Lázár legerősebb kihívója Dr. Kiss Attila, a Jobbik jelöltje. Míg Lázár támogatottsága 43 %, addig a Dr. Kiss Attila 33%, az őt követő szocialista jelölt 15 %, az LMP és a Momentum 3, illetve 2 százalékot érne el az Iránytű intézet legfrissebb felmérése szerint. A matekból tehát jól látszik, az országgyűlési választásokon is hatalmas pofont kaphat Lázár, aki a pletykák szerint - tanulva az időközi polgármester-választás elvesztéséből - minden követ megmozgat az ellenzéki jelöltek visszalépéseinek megakadályozásáért. Kíváncsiak vagyunk, hogy vissza fog-e lépni a baloldali jelölt a Jobbik javára.

Hasonló a helyzet Heves megye 3. számú választókerületében, ahol az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 43%-a a Fidesz-KDNP botrányoktól hangos jelöltjét, Szabó Zsoltot támogatná, 34% Sneider Tamásra, a Jobbik jelöltjére voksolna, míg Tóth Norbert (MSZP-DK) 16 %-ot, az LMP mindösszesen 2 százalékot kapna. Tehát jól látszik, hogy itt is a visszalépésektől függ a választások sorsa, hiszen abban az esetben már a fideszes jelölt 43%-val a Jobbik 52 %-os jelöltje állna szemben.

A választókerületben egyébként a pártpreferenciák tekintetében is a Jobbik követi a Fideszt. A kormánypártra csak az adott népesség 24%-a szavazna, a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki párt 16%-ot kapna, az MSZP 7%-on áll, míg a DK-t a teljes népesség 4%-a támogatja. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya sem elhanyagolható, 13%.

A fenti két példából is látszik, hogy a visszalépéseken rengeteg múlik… Nem véletlen, hogy a Fidesz mindent megtesz annak megakadályozásáért.

A saját választókerületének ellenzéki esélyeiről a kireszavazunk.hu oldalon tud tájékozódni.