A kormánymédia szerint Szlovákia Magyarország szövetségese a globalizmussal szembeni harcban

Pontosabban a jelenlegi, Fico vezette szlovák kormány a Fidesz szövetségese a Soros elleni harcban. Az elmúlt héten keményen beleállt a fideszes propagandagépezet a maffiakapcsolatok gyanújába keveredett Fico és belügyminisztere mosdatásába, attól félve, hogy elveszítheti érdekbarátját. A cikk megírását követően aztán kiderült, hiába, Robert Fico ugyanis lemondott!

A kormánypárti Pesti Srácok cikke szerint a nemzetközi fenyegetéssel szemben inkább fogjanak össze a kis nemzetállamok, félretéve ellentéteiket. Tekintve, hogy a jelenlegi szlovák vezetéssel szembeni ellentétünk oka nem csak történelmi távlatokban, hanem a magyar kisebbség aktuális helyzetében is megragadható, ez az iránymutatás önmagában nemzetietlen. Ráadásul arról egy szót sem ejt a propagandasajtó, hogy a magyar kormány egy korrupt szlovák vezetést támogat teljes vállszélességgel, ami mellett az is morálisan aggályos, hogy ócsárolja annak ellenfeleit, illetve az utcára vonuló tüntetőket. Némi aránytévesztésről tanúskodik, hogy a Fidesz most már a szlovák ellenzéket is sorosbérencezi. Ez nem más, mint a belpolitikai környezetszennyezés exportja.

Közben a szlovákiai magyarok érdekének helyét elvont célok vették át. A két legnagyobb, rivális magyar párt közül a Fidesz-szövetséges MKP a Kuciak-gyilkosság után először nem is tudta, mit illik mondania. Egyik nap reggel az M1-en még arról beszélt az MKP elnöke, hogy miért kell távoznia a Fico-kormánynak. Másnap reggelre már rájött, hogy a kormányfő valójában sorosista puccskísérlet áldozata.

Nem annyira könnyű felfejteni Orbán logikáját. A több botránytól szenvedő és magyarellenes politikát folytató Smer magyar koalíciós partnere, a Most-Híd pont nem a magyar kormány kegyeltje. A jelenlegi ellenzék legerősebb pártja a SaS pedig névleg liberális, de ugyanúgy nem bevándorláspárti. Tehát elvileg alkalmas lenne arra, hogy a Fidesz szövetségese legyen uniós kérdésekben. Ebből a szempontból Fico pedig inkább húz az EU-mag felé és jóban akar lenni a Merkel-Macron vonallal.

Persze Orbán semmit sem csinál véletlenül. Ha úgy gondolja, hogy egy április 8-ig elhúzódó szlovák belpolitikai válság keltette bizonytalanság erősítheti az ő propagandáját, akkor magyarázatot nyerhet ez a lépése is.