Esztergom térségében is a Jobbik a Fidesz esélyes kihívója

Az Iránytű Intézet nyilvánosságra hozta Komárom-Esztergom megye 2. számú választókerületének legfrissebb eredményeit, ebből pedig nagyon úgy tűnik, hogy Nunkovics Tibor, a Jobbik jelöltje a kormánypárti vetélytárs, Völner Pál legerősebb kihívója. Kíváncsiak vagyunk, Vadai Ágnes vajon visszalép-e az esélyes ellenzéki javára.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. Az ellenzéki jelöltek közül Nunkovics Tibort támogatják legnagyobb arányban (28 százalék), míg a közös MSZP-P-DK-s Vadai Ágnes támogatottsága 7 százalékponttal alacsonyabb (21 százalék), Munkácsy Béla (LMP) pedig 7 százalékon áll.

A teljes népességet tekintve a Fidesz-KDNP 21 százalék támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal pártjai a választókerületben külön-külön gyengék, az MSZP és a DK is 6 százalékon áll, míg az LMP-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. A választókerületben igen alacsony a biztosan nem szavazók aránya (6 százalék), míg a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya kiemelkedő (27 százalék). A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 15 százalék.

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz-KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP és a DK támogatottsága ebben a kategóriában 11-11 százalék, az LMP 6 százalékon áll. A Momentum és az MKKP a pártválasztók 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

A szakértők kiemelik, a választókerület teljes népessége körében rendkívül magas a szavazni vágyó, de szilárd párt-, illetve jelöltpreferenciával nem rendelkező választók aránya; e csoport komoly meglepetéseket okozhat április 8-án. További érdekesség, hogy a 2014-es választások eredményeivel összevetve jelentős elmozdulásokat figyelhetünk meg: Völner Pál akkor az egyéni szavazatok 45,9 százalékát szerezte meg, második helyen végzett Vadai Ágnes 27,2 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Nunkovics Tibor 19,8 százalékot szerzett. Míg a Fidesz-KDNP jelöltje tehát kismértékben gyengült, az ellenzék erőviszonyai jelentősen megváltoztak. Az LMP 2014-es jelöltje 4,3 százalékot szerzett.

A saját választókerületének ellenzéki esélyeiről a kireszavazunk.hu oldalon tud tájékozódni.