Az ügynök halála - Szita Károlynak éppen annyira lehet tiszta a lelkiismerete, mint Orbánnak

Az ügynök halála - Szita Károlynak éppen annyira lehet tiszta a lelkiismerete, mint Orbánnak
A III/II besúgó és a mostani gazdija.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI nyomán

Az ügynök "halála" a lebukás. Már januárban megírtuk, hogy miről is szólt Szita Károly fideszes politikus „előző” élete. Szita az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltár kartonjai szerint komoly besúgói múlttal rendelkezik. Az Orbán-nyaller Szita Károly, a Kádár-rendszerben Krakus Péter fedőnéven rendszeresen jelentett tartótisztjének és működött együtt a szolgálatokkal. Még a jelentéseit olvasó történészek is meglepődtek azon, hogy Szita mennyire lelkes és gátlástalan besúgó volt.

Krakus Péter, vagyis Szita Károly 1989-ig tartó aktív időszakában a dossziéban fellelhető adatok szerint több mint 100 alkalommal találkozott tartótisztjével. Szita egyébként - többek között - rokonokról, munkatársakról, szomszédokról adott jelentések, jellemzéseket és információkat a szolgálatoknak. Már 1990-ben alpolgármester volt a gumigerincű leszerelt ügynök, most január közepén pedig a Soros-ellenes kampány fideszes önkormányzati vezetőjeként hívta össze a polgármestereket. Szita egyébként még korábban, több évvel ezelőtt megígérte, hogy tisztázni fogja magát, ez persze azóta sem történt meg. A most nyilvánosságra került kartonok megerősítették az eddigi bizonytalan információkat, ennek ellenére a Fidesz nem tervez lépni az előző rendszerben lelkesen jelentő Szita Károly ügyében. Szita egyébként kikerülve a tényeket, azonnal támadással válaszolt a besúgó múltját bizonyító cikkekre:

Az én lelkiismeretem tiszta, nem félek tőled, Simicska Lajos!

Attól még, hogy Simicska Lajos napilapja, a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra a jelentéseket, attól még azok tartalma igaz. Nyilván a 888.hu-nak vagy a Prosti Srácoknak nem igazán lett volna érkezése a témára. Mégsem várhatjuk el a propagandista bértollnokoktól, hogy ők kutassanak állambiztonsági jelentések után, hiszen akkor sorban dőlnének ki a fideszes csontvázak a levéltárakból.

Ezért is gratulálunk Krakus Péternek a lakonikus válaszért. Kár, hogy ennél sokkal szószátyárabb módon, szinte stréberként jelentett saját rokonairól és kollégáiról az állambiztonsági szolgálatoknak a 80-as években. Ő azt mondja ezek után magáról, hogy tiszta a lelkiismerete...

Számomra ez is csak azt bizonyítja, hogy szarember vagy Krakus és most már kartonod is van róla!