Ha a választók kiválasztják a legesélyesebb jelöltet, akkor a Fidesz régi bástyái mind kártyavárként omlanak össze - interjú Mirkóczki Ádámmal

Szerintem Hódmezővásárhelynek két tanulsága volt. Az egyik az, hogy ha magas a részvétel, akkor a Fidesz bukik. Ha a Fidesz bástyájának számító Hódmezővásárhelyen ez megtörtént, akkor országosan is bekövetkezik. A másik az, hogy ha a választók kiválasztják a legesélyesebb jelöltet, akkor a Fidesz régi bástyái mind kártyavárként omlanak össze. Ez lehet, hogy néhol egy független jelölt, de ezt a helyiek bölcsességére kell bízni. Működni fog a dolog mindenféle koordináció nélkül is. Most az ellenzék gyakran beszél arról, hogy a Fidesz által kitalált választási rendszerben csak összefogással lehet kiütni a fideszes jelölteket. Az utóbbi időközi választások azonban több esetben ennek az ellenkezőjét bizonyították. Az emberek tudták, érezték, mit kell tenniük Veszprémben, Újpesten, Tapolcán, Salgótarjánban – itt polgármestert választottak –, pedig semmilyen ellenzéki együttműködés nem volt – mondja Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagja. A politikussal többek között Kósa Lajos rejtélyes 1300 milliárdjáról, Semjén Zsolt svájci luxusvadászatáról, az oktatási rendszerről, illetve arról is beszélgettünk, vajon meddig mehet el a Fidesz a választási kampány finisében. (Az interjú még a nemzeti ünnep előtt készült – a szerk.)

Zsúrpubi: Érdekes látni azt a karrierívet, hogy az egykori csepeli polgármester a rezsicsökkentéstől a „nemzetbiztonság növeléséig” hogyan jutott el. Az utóbbi időben Németh Szilárdon elhatalmasodó sorosozás mennyire akadályozza az érdemi munkavégzést?

Mirkóczki Ádám: Teljesen ellehetetlenít bármiféle munkát. Már meg sem tudom mondani, hány hónapja nincs érdemi munkavégzés. Ezért pedig Németh Szilárd és a Fidesz többi delegáltja a felelős. Nem mintha korábban túlzottan aktívak lettek volna. Bármilyen ügy volt, az érdeklődésük abban kimerült, hogy: „Ugyebár, a Fidesz mindent megtett az ügy feltárása és megnyugtató lezárása érdekében?”

ZSPB.: Elég aggasztó, ha az országgyűlés egyik létfontosságú szerve nem működik.

M.Á.: Pedig sajnos így van. Annyi a különbség, hogy eddig legalább minimális szinten volt kontroll. Ameddig Németh és csapata nem lehetetlenítette el a munkát, addig volt nemzetbiztonsági ülés. Eddig legalább a három ellenzéki képviselő – egy MSZP-s, egy LMP-s és jómagam – feltehette a kérdéseit, és ha a válaszok minősége hagyott is maga után kívánnivalót, legalább kaptunk valamiféle beszámolót. De most már kérdezni sem tudunk 2-3 hónapja.

ZSPB.: Biztos sokakat érdekelne, milyen feladatokat kell elvégeznie a szolgálatokoknak a Magyarországon menekültként befogadott személyekkel kapcsolatban.

M.Á.: A biztonsági átvilágítás a legfontosabb. Ugyanakkor ki kell jelentenem 8 év tapasztalatom alapján, amit a bizottság tagjaként szereztem, hogy 100 százalékos biztonság nincs. Ezt a szolgálatok védelmében mondom. Még a világ legprofibb titkosszolgálatait is nem egyszer ki tudják játszani. Ennek sokszor súlyos következményei vannak. De a megtörtént cselekményekből lehet tanulni, és szigorításokkal a pajzson azt a bizonyos rést csökkenteni. Amikor oltalmazotti státusért folyamodik egy személy, elindul a megfelelő eljárás, és ekkor a szolgálatok elsőrendű feladata arról meggyőződni, hogy az adott személy nem állt kapcsolatban terrorszervezetekkel, például az Iszlám Állammal, vagy más fundamentalista csoportokkal, továbbá semmilyen szempontból nem zsarolható, azaz nincs e szervezetek által behálózva. Ez igen nehéz feladat, nagy körültekintést igényel, de a magyar szolgálatok nem ezzel vannak leterhelve. Védelmükre legyen mondva, hogy csak azt tehetik, amire parancsot kapnak.

Amit pedig a magyar kormány művelt a migráns- és Soros-mizériával, azzal a szolgálatok nemzetközi presztízsét és ázsióját gyakorlatilag lenullázta. Ez pedig azért nagy probléma, mert a szövetséges társszervek a NATO-nál vagy az EU-ban nem fognak velünk megosztani releváns információkat. A nemzetbiztonság klasszikusan nem pártpolitikai kérdés, de a Fidesznek ezt is sikerült átpolitizálnia és teljesen elrontania. Ennek minden magyar ember issza a levét, de a jövőben még inkább kárát láthatjuk.

ZSPB.: Változott valami azóta, hogy gyaníthatóan olyanok is nyújtottak be kérelmet, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek?

M.Á.: Annyi szigorítás történt, hogy ugyanazt a személyt akár többször is lehet vizsgálni függetlenül attól, hogy korábban már átesett ilyen procedúrán. Ez csak politikai szándék kérdése. Nyugodtan ott lehet valakit tartani a tranzitzónában egészen addig, ameddig meg nem bizonyosodtak róla, hogy nagy valószínűség szerint nem jelent veszélyt. Ha az illető olyan nyelvterületről származik, amit Magyarországon maximum egy tucatnyian beszélnek, hiába a tolmács, papírok nélkül szinte lehetetlen a feladat. De ha valakinél nem kielégítő az átvilágítás eredménye, tovább lehetne és kellene figyelni az illetőt. Ne feledjük, hogy a párizsi merényleteket előkészítő személy Magyarországon járt többször is, sőt itt találkozott olyan terroristákkal, akik részt vettek a merényletek előkészítésében.

ZSPB.: Mit lehet tudni a kormány által évekig működtetett és zsíros bizniszt jelentő letelepedési kötvényprogram révén ideérkező majdnem 20 ezer emberről, akiknek túlnyomó része kínai?

M.Á.: Semmit. A tranzitzónában elvégzett vizsgálatokon átesett személyekről sem mondanak sokat, de tudjuk, hogy az ő ügyeiken az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ munkatársai dolgoznak. A kötvényeseket a TEK egyik egysége világítja át, de erről még mi is csupán statisztikai adatokat kaptunk. Soha egyetlen példát nem mutattak arra, hogy valaki ne kapta volna meg az engedélyt, mert ezt és ezt találtuk, így a befizetett összeg dacára fennakadt a szűrőn. Sem anonim módon, sem névvel nem kaptunk tájékoztatást, pedig kaphattunk volna, mert például ugyanebben az időszakban a katonai elhárítás terjesztett be olyan beszámolót, miszerint más ország ügynökeit sikerült leleplezni, és azok az emberek nevesítve is voltak. De a kötvényesek esetében nem, itt bemondásra kellett elhinnünk, hogy a TEK mindenkit megvizsgált.

Amikor egy másik országban pénzért vásárolt állampolgársággal jön ide valaki, aki eredetileg mondjuk orosz, mégis egy karibi állam útlevelével érkezik, majd a TEK rákeres az Interpol adatbázisában, akkor sok esetben nem talál semmit. Csakhogy ez messze nem elég. Én tudom, milyen a nemzetbiztonsági átvilágítás, mert már kétszer is átestem rajta, egyszer 2010-ben, majd 2015-ben. Tudom, milyen lépésekből áll, így az a véleményem, hogy harmadik országból érkezők esetében még az összes szolgálat humán erőforrásai együttesen sem elegendőek, a TEK pedig egyedül nagyon kevés a feladat alapos elvégzéséhez.

Pedig lehetne mondani, hogy annyival növeljük a kötvény árát, amennyibe az alapos átvilágítás kerül. Például nagyon szükséges lenne az illető saját országában, eredeti környezetében egy terepszemle, hogy honnan jött, mivel foglalkozott, kikkel tartott kapcsolatot és miből élt eddig. Mivel mindezeket Magyarország nem képes vizsgálni, elképzelhetjük, kik jöhettek. Gyakorlatilag bárki, akit az Interpol nem tart nyilván.

ZSPB.: A Magyar Nemzet közérdekű adatot igényelt ezzel kapcsolatban, amire válaszként arról tájékoztatták, hogy a 20 ezerből három kérelmet utasítottak el.

M.Á.: Így van. Ez egy irreálisan alacsony szám, ami százalékban ki sem fejezhető. Bizonyára ezek azok a személyek, akik szerepeltek az Interpol körözési listáján.

ZSPB.: Na és Kósa Lajos, mint befektetési tanácsadó, bróker?

M.Á.: Az ügyről egyelőre nem sokat lehet tudni, de az biztos, hogy valós történetről van szó, ugyanis az elmúlt nagyon rövid idő alatt Kósa Lajos minimum háromszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett. Valós alatt azt értem, hogy valaki egész biztosan horror mennyiségű pénzt akart rábízni, viszont a pénz léte, eredete és a megbízás célja is kétséges. Az is kizárható, hogy a „német rokon által hagyott örökség” sztori megállna, mert az illetékes német hatóság riporteri kérdésre egyértelműen cáfolták, hogy Németországban az utóbbi tíz évben bárki ekkora örökséget hagyott volna másra. Kósa Lajos tehát egyrészt hazudik, másrészt összevissza beszél, és nyugodtam élhetünk a gyanúperrel, hogy valami nagyon nem stimmel, csak még azt nem látjuk tisztán, hogy kormányzati pénzmosodáról, elsikkasztott közpénzekről, vagy kétes ügyletekből származó eltitkolt vagyonról van szó. Mivel egy miniszter érintett, az ügynek nemzetbiztonsági relevanciája van vagy lehet, így a Nemzetbiztonsági Bizottságnak lenne feladata kideríteni a tényeket. A Fidesz a március 20-ra összehívott ülést nyilván el fogja szabotálni vagy meg fogja akadályozni, efelől semmi kétségem nincs, ami azt bizonyítja, hogy a Fidesz talán Európa legnagyobb bűnszervezete.

ZSPB.: Múlt héten tartották a Független Diákparlament által szervezett nyilvános vitát az oktatási rendszerről, ahová az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét meghívták. Természetesen ott volt Vona Gábor, Szél Bernadett és Karácsony Gergely, és természetesen nem volt ott Orbán Viktor. Mit gondol, a jelenlegi kormányfőnek ennyire nincs víziója az oktatásról, esetleg vállalhatatlan, amit gondol róla?

M.Á.: Valószínűleg is-is. Lehet, hogy neki már csak egyetlen víziója van: a harácsolás és a bosszú. Vitát egyáltalán nem vállal nemcsak az oktatásról, hanem semmilyen más témáról sem, mint ahogyan a parlamentben sem válaszol érdemben semmire, csak a rá oly jellemző pökhendi, lekezelő stílusban kitér vagy támad, bármiről kérdezik, tehát az sem lep meg, hogy a diákokat semmibe veszi. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy ha bármiféle beszélgetésbe – még csak nem is vitába –  belemenne, akkor elkerülhetetlenül hibázna. Az ország jelenlegi állapota szöges ellentétben áll azzal a sikerpropagandával, amit folytatnak, így nem tudna megfelelő válaszokat adni például az oktatás területén megoldandó problémákkal kapcsolatban sem, hiszen nem lenne elég a sorosozás vagy a bevándorlással való riogatás. De a vitára nemcsak a miniszterelnök, hanem egyetlen kormányzati politikus sem képes – ez egy sok éves országos tendencia. A Fidesz jó ideje nem tesz mást, csak arra törekszik, hogy a saját „szektáját” kiszolgálja. Nagyon szomorú, hogy ezt kell mondanom, de számomra a Fidesz 2 milliós tábora leginkább egy szektára hasonlít, ugyanis egy szekta tagjait arról lehet felismerni, hogy nem lehet velük érdemi párbeszédet folytatni, az észérvek mit sem számítanak, a konstruktív vita eleve kizárt. Amit a szektavezér mond, az dogma. A Fidesz mára elérte, hogy 2 millió embernek átmosták az agyát, őket a Fidesz sajnos „szektataggá” degradálta és ők Orbán Viktor elsőszámú áldozatai.

ZSPB.: Jól tudjuk, mennyire nem áll távol az urizálás a kormány tagjaitól, elég ha csak a Loius Vutton luxustáskás Rogán Antalra vagy a fácánvadász kastélymániás Lázár Jánosra gondolunk. Semjén Zsolt a drága, helikopteres svédországi vadászatokat kedveli, amit minden bizonnyal szintén áttételesen mi fizetünk. Mit remél a Szilágyi György képviselőtársa által ennek kapcsán kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárástól?

M.Á.: Április 8-ig semmit.

Abban bízom, hogy április 9-től módunk és lehetőségünk lesz a jogszabályi környezet megváltoztatására. Onnantól kezdve pedig a vagyonnyilatkozat nem csak egy bürokratikus, formális dolog lesz, amit az országgyűlési képviselők évente egyszer kitöltenek. Ennek alapján fog ugyanis automatikusan eljárni a NAV vagy éppen az ügyészség, amennyiben az abban foglaltak nem felelnek meg a valóságnak.

Semjén Zsolt esete arra példa, hogy – úgy tűnik – olyan vagyona, illetve hobbija van, ami nagy pénzeket emészt föl, miközben próbálja magát eladni jó keresztényként élő, szerény embernek, polgári, puritán politikusnak. A látszat azonban mindennek az ellenkezőjét mutatja. Nem annyira nekem kellene mindezen felháborodni, mint annak a nyugdíjas szimpatizánsnak, aki a Fidesz-KDNP szavazói bázisához tartozik, és akivel elhitették, hogy a fideszes vezetők mennyire tisztességes emberek. Persze nekik a „közszolgálati” médián keresztül ezt is úgy fogják értelmezni, hogy a szemét ellenzéki sajtó megint szemérmetlenül hazudozik.

ZSPB.: Márki-Zay Péter gépét feltörték és profi kémszoftvert telepítettek rá, ami minden számítógépes tevékenységéről egy németországi IP-címre továbbított adatokat. Ennyire félnek Orbánék, hogy már ilyen eszközöktől sem riadnak vissza?

M.Á.: Számomra reális, hogy itt egy sokkal komolyabb történetről van szó, mint egy túlbuzgó hacker egyszeri próbálkozásáról, hogy önként segítsen a Fidesznek. Valószínű, hogy mivel ez a Fidesz egyik fellegvára, egyben Lázár János birodalmának központja volt, sok olyan információhoz juthat az új, független polgármester, amelyeknek súlyos jogi következményei lehetnek a Fidesz holdudvarába tartozók számára. Ennek megakadályozására lehetséges eszközeként arra gondolhattak, jó volna rövid pórázon tartani az új polgármestert, aminek egy hatékony módja lehetett volna, ha mindent megtudnak róla, be tudnak lépni a levelezésébe és a közösségi média fiókjaiba, illetve internetbankjába, és így tovább. Továbbá így minden egyes lépéséről jó előre tudhattak volna, így elébe mehettek volna sok kellemetlenségnek. Itt megint számos hatóságnak, sőt a titkosszolgálatoknak is lenne dolga, mert nem csupán egy emberről, hanem a magyar demokrácia védelméről van szó, hiszen az forog kockán. Ha ez előfordulhatott Hódmezővásárhelyen, akkor bárhol máshol megtörténhet az országban.

ZSPB.: De ezzel nem lehetett volna megakadályozni, hogy az új polgármester nyilvánosságra hozzon információkat...

M.Á.: Ha a Fideszre nézve terhelő adatokat el akarnak tüntetni, ahhoz nem kell ilyen eszköz. Ha meg akarnak valamit semmisíteni, meg is fogják. A kémprogram arra kellhet, hogy előre tudjanak a polgármester heti, havi, éves terveiben szereplő lépésekről, programokról, személyekről és találkozókról. Ilyen esetben az a követendő protokoll, hogy amíg nem száz százalék, hogy a gép tiszta, addig semmilyen munkával kapcsolatos levelezést és kommunikációt arról a gépről nem szabad intézni.

ZSPB.: Véleménye szerint mi várhat még az Orbán Viktor és szűkebb köre érdekeit sértő ellenzékiekre a kampány finisében?

M.Á.: Igen nehéz lenne előre megjósolni. Az aljas lejárató kampányok folyamatosan mennek, főleg azokban a körzetekben, ahol a Fidesz veszélyben érzi az egyéni mandátum megszerzését. Ilyen az én körzetem is. Maximum az eddigieknél is nagyobb hazugságokat próbálnak még elterjeszteni a fennmaradó húszegynéhány napban.

Szerintem egy olyan vezető és politikai közösség, amelyik a hatalmához foggal-körömmel ragaszkodik, bármire képes. Számukra ez élet-halál kérdés. Nem véletlen, hogy eddig egyetlen más párt esetében sem volt még ilyen, itt óriási a tét. Egyetlen másik párttól sem félnek annyira, mint a Jobbiktól. Tudják, hogy nálunk az elszámoltatás nem csupán üres szlogen. Nálunk nem az lesz, hogy tök jól hangzott a kampányban, de aztán elsumákoljuk. Nem csak azért nem ezt fogjuk tenni, mert nem vagyunk érintettek, hanem mert tudjuk, hogy ezzel 28 éve adós a magyar politikai elit. A Fidesz-KDNP vezetői tisztában vannak vele, hogy komolyan gondoljuk, például el akarjuk törölni a politikusok mentelmi jogát, tekintettel arra, hogy mi nem voltunk soha részesei a mocskos bizniszeiknek. Rettegnek tőlünk, de hogy mit hoz ki belőlük ez, azt nap mint nap láthatjuk.

ZSPB.: Mit gondol, a Fidesz pozícióit jelentősen megrendítő korrupciós botrányokat bizonyító dokumentumok egyre sűrűbb kiszivárgása mögött Simicska Lajos áll? Elkezdte a szőnyegbombázást, de az atombomba még hátra van?

M.Á.: Azt nem tudhatom, honnan származnak ezek a most napvilágra került információk, de abban biztos vagyok, hogy a fideszes parlamenti képviselők majdnem mindegyikéről súlyos dolgok derülnének ki, ha egy tisztességes nyomozást lefolytatnának ellenük. A kis gömböc addig hízott, hogy először csak pici, majd fokozatosan egyre nagyobb rések, repedések keletkeztek, ezért van az, hogy a botrányos ügyek egyre nagyobb számban kerülnek felszínre. Simicska Lajostól, esetleges korábbi, mára sértődötté vált fideszesektől és a kegyeikből kihullott üzletemberektől függetlenül arra számítok, hogy a botrányok dömpingszerűen jönnek majd a következő hetekben is.

ZSPB.: Beszéljünk a kormányváltás lehetséges módjairól. Az LMP álláspontjának lényege, hogy március 19-ig üljön le tárgyalni Vona Gábor Molnár Gyulával a 106 egyéni jelöltről. Továbbra is kitartanak amellett, hogy semmit senkivel?

M.Á.: Továbbra is azt mondjuk, hogy elszámoltatás tekintetében a baloldalon is van még adósság. Amit a Fidesz nem végzett el, a mi feladatunk lesz. Őket elmulasztották elszámoltatni, így az MSZP-vel vagy a DK-val semmilyen együttműködés nem képzelhető el, ilyesmi sem nyíltan, sem pedig fű alatt nem folyik. Az LMP-vel és a Momentummal bármikor készek vagyunk tárgyalni, noha jelen állás szerint koordinációról vagy visszalépésekről szó nincs.

ZSPB.: Még olyan helyeken sem, ahol egy köztiszteletben álló független jelölt is indul? Gondolok itt Mellár Tamásra Pécsett vagy Magyar György ügyvédre Siófokon. Igaz, ő nem független.

M.Á.: Minden tiszteletem azoké a független jelölteké, akik hiszik, hogy egyedül képesek valamit tenni a NER ellen. De óvatosan visszakérdeznék: mit szeretnének kezdeni egyedül a parlamentben? Annyira korlátozottak a lehetőségeik függetlenként – és itt most nagyon finoman fogalmazok –, hogy szinte észre sem fogják őket venni négy éven keresztül. Nem hiszek a független jelöltek Fidesz elleni hatékonyságában, Hódmezővásárhely nem a parlament, egy polgármester hatékonysága helyben egész más.

ZSPB.: Pedig annak az a tanulsága, hogy a választók díjazzák, ha az ellenzék megállapodik.

M.Á.: Szerintem Hódmezővásárhelynek két tanulsága volt. Az egyik az, hogy ha magas a részvétel, akkor a Fidesz bukik. Ha a Fidesz bástyájának számító Hódmezővásárhelyen ez megtörtént, akkor országosan is bekövetkezik. A másik az, hogy ha a választók kiválasztják a legesélyesebb jelöltet, akkor a Fidesz régi bástyái mind kártyavárként omlanak össze. Ez lehet, hogy néhol egy független jelölt, de ezt a helyiek bölcsességére kell bízni. Működni fog a dolog mindenféle koordináció nélkül is. Most az ellenzék gyakran beszél arról, hogy a Fidesz által kitalált választási rendszerben csak összefogással lehet kiütni a fideszes jelölteket. Az utóbbi időközi választások azonban több esetben ennek az ellenkezőjét bizonyították. Az emberek tudták, érezték, mit kell tenniük Veszprémben, Újpesten, Tapolcán, Salgótarjánban – itt polgármestert választottak –, pedig semmilyen ellenzéki együttműködés nem volt.

ZSPB.: Azért az időközik nem mérhetők egy országos választáshoz.

M.Á.: Pedig nagy tétjük volt, hiszen a kétharmad megmaradása vagy elvesztése forgott kockán.

ZSPB.: Mit gondol, ha a Jobbiknak nem sikerülne egyedül kormányzóképes többséget szereznie, esetleg ismét a Fidesz alakíthatna kormányt, az emberek nem éreznék becsapva magukat, mert a választás napjára sem volt tető alá hozva egy megállapodás, hogy ki az az egy jelölt, akire szavazni kellett volna a Fidesz jelöltjével szemben? A kormányváltás nem ír felül minden egyéb szempontot?

M.Á.: Nem írhat felül minden más szempontot. Az identitásunk veszne el, ha a programunkat feladnánk és gyakorlatilag ezzel megtagadnánk magunkat. Ha valaki egy Jobbik-MSZP-DK összefogást vizionál, ne felejtse el, hogy a lehetséges részvevők politikája és ideológiája között fényévnyi távolság van. Ami egy fehér lapon matekpéldaként leírva 10 + 10 = 20, az a politikában végeredményként lehet 4, de 14, sőt akár 44 is. Hódmezővásárhely az utóbbira példa, mert ha összeadjuk az összes ellenzéki párt százalékait, annak is majdnem a kétszerese lett végül a független polgármester-jelölt által elért támogatottság. De ennek az ellenkezője is megtörténhet, így azt mondom, nagyon vigyázni kell, mielőtt elhamarkodottan mondanánk véleményt, mert ezekre az esetekre nincs semmiféle mindig érvényes matematikai recept. A legfontosabb, hogy hiteles jelölt kell, akiről az emberek elhiszik, hogy meg tudja verni a fideszes jelöltet, majd utána a következő években azt fogja képviselni, ami a programjában áll. Ha van ilyen jelölt, a választók tömegesen rá fognak voksolni mindenféle háttéralku nélkül. A 106 egyéni körzetben nyilván vannak olyanok, ahol ma még nem egyértelmű, melyik jelölt a legerősebb, azaz hogy melyik ellenzéki jelölt lenne a befutó, de az ország legnagyobb részében szerencsére ez teljesen nyilvánvaló. Ezeken a helyeken senki meg nem kérdőjelezi, hogy a Jobbik jelöltje a legesélyesebb. A legnagyobb kérdés az, hogy április 8-án este a választási matek mit fog kiadni. Szerintem bőven benne van a pakliban, hogy a 106 egyéni körzet felét vagy még annál is többet el fog bukni a Fidesz.

ZSPB.: De ha mégsem sikerülne a Jobbiknak leváltania a Fideszt, arra az esetre Vona Gábor egy tavalyi interjúban azt az ígéretet tette, hogy lemond. Ön meg tudja erősíteni, hogy ez továbbra is áll?

M.Á.: Amennyire ismerem Vona Gábort, meg fogja tenni. Hogy utána mi fog történni, az már egy másik kérdés. Mindenesetre szerintem előbb érjük el a hidat és aztán keljünk át rajta. Most nekünk április 8-ra kell koncentrálnunk, addig tesszük a dolgunkat. Ne feledjük, a politikában három hét annyi, mint az ember életében három év, főleg egy kampányban. Rengeteg dolog történhet még.