Dunaújvárost is elvesztheti a Fidesz

Egy hónap alatt elvesztette előnyét a Fidesz-KDNP Fejér megye 4. számú, dunaújvárosi választókerületében – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből. A Közös Ország Mozgalom február elején még 13 százalékon mérte a dunaújvárosi fideszes jelölt, Galambos Dénes és a jobbikos Pintér Tamás közötti különbséget, de mostanra ez mindösszesen 4 százalékra csökkent. Valószínűleg azért, mert egyre több emberhez jut el a taktikai szavazás lehetősége, ami elhozhatja a kormányváltást.

Jelenleg Galambos 38 százalékon áll, Pintér pedig 34 százalékon, akit nagy lemaradással, 19 százalékkal követ Mezei Zsolt, a DK és az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje. Még nagyobb a hátránya Illéssy István, az LMP-s jelöltnek, neki összesen 4 százalékos támogatottsága van.

A választókerületben az elmúlt 4 évben hatalmas változások mentek végbe a pártpolitikai erőviszonyokat tekintve, hiszen akkor még Galambost közel 36 százaléknál, Pintért pedig 25 százaléknál mérték, ami Pintérnek csak a 3. helyre volt elég, hiszen 2014-ben a baloldali összefogás jelöltje, Magyar András Tamás szerezte meg a második legtöbb szavazatot, az érvényes voksok 29,4 százalékát.

A mostani, Iránytű Intézet által készített felmérés reprezentatív volt és az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval, az úgynevezett CATI-módszerrel végezték, maximum 4,4 százalékos hibahatárral. Fontos faktor a kormányváltáshoz, hogy a taktikai szavazás lehetősége és potenciálja minél több emberhez eljusson az április 8-i országgyűlési választások előtt. A taktikai szavazás lényegében azt jelenti, hogy az egyéni választókerületekben a legerősebb ellenzéki jelöltre adjuk le voksunkat, míg az országos listán arra a pártra szavazunk, amelyikkel a legjobban szimpatizálunk. A jelenlegi választási rendszerben ez hozhatja el a várva várt kormányváltást.