Szél: „Sokkal jobb volt a hangulat, mint a vasárnapi ellenzéki találkozón”

Az LMP politikusa ezt a Vona Gáborral folytatott egyeztetést követően mondta. Tegnap este a magukat XXI. századinak nevező pártok tárgyaltak az együttműködésről, azok a politikusok, akik nem járatták le magukat kormányon. A megbeszélésen részt vett Hadházy Ákos, valamint a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor is. A tárgyalás hangulata arra utal, hogy összefognak a korszakváltás érdekében.

Szél Bernadett a Gyurcsánnyal és Karácsonnyal történt vasárnapi egyeztetést követően hamar egyértelművé tette, hogy baloldalról nem lehet leváltani Orbánt. A tegnap esti, egészen más hangulatú, a kormányváltást epekedve váró szavazók számára igencsak biztató találkozót követően körvonalazódni látszik az összefogás az LMP, valamint a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik között.

A tárgyalás részleteiről egyelőre nem beszéltek a felek, a jelek szerint először házon belül, mindenki a saját pártjával beszéli át a történteket, a folytatásról ezt követően döntenek majd.

Vona Gábor továbbra is kizárja az együttműködést, a véleményét szinte naponta változtató MSZP-vel és a DK-val. Egyrészt nem ért egyet a baloldali pártokkal, másrészt szerinte stratégiailag sem lenne szerencsés, a velük történő összefogás, ugyanis nem növelné a kormányváltás esélyét, mivel ezzel inkább eltántorítanák a szavazókat, mint megnyernék őket.

Vona a tegnapi egyeztetésről a Hír TV Peron című műsorában beszélt, merősítette, hogy a nem XXI. századi pártokkal nem tudja elképzelni az együttműködést, az LMP-vel viszont nyitottak a kommunikációra. Beszélt arról is, miért sokkal összetettebb az összefogás, illetve a visszaléptetések kérdése, mint ahogyan az elsőre látszik. A Jobbik elnöke a magas részvételben, illetve a szavazók összefogásában látja Orbán leváltásának lehetőségét.

Fotó: botost/444.hu