Így csinál cselédet a gyermekeidből a Fidesz – Ha hagyod

Hazánk és gyermekeink jövőjét áldozzák fel a fideszesek azért, hogy néhány elavult vállalkozás olcsóbb bérrabszolgákhoz jusson – hívja fel sokkoló adatokkal tűzdelt kiáltványban a figyelmet az Oktatói Hálózat. A 2015-ős oktatási tüntetések szervezőiként ismertté vált „kockás inges” szervezet szerint a továbbtanulás ugyan a szegénysorban élők kitörési lehetősége lehetne, de nem az. A jelenlegi kormányzat oktatáspolitikája különösen a hátrányos helyzetűeket sújtja és a magyar gazdaság tönkretételéhez vezet.

Facebook/Civil Közoktatási Platform

„Elég volt abból, hogy a kormányzat korlátolt korifeusai minősíthetetlen stílusban és színvonalon minősítgessék a magyar felsőoktatás által létrehozott értékeket! Németh Szilárd tovább folytatja az ország félrevezetését az állítólagosan fölösleges diplomákról, tovább folytatja a hazug propagandát, a nyomásgyakorlást, hogy még kevesebben járjanak egyetemre, sőt, már az érettségiig se jussanak el. Ezenközben az igazság az, hogy egy diplomás fele annyira van kitéve a munkanélküliség veszélyének és kétszer akkora átlagos keresetre számíthat, mint egy érettségizetlen szakmunkás. Magyarországon ma nem túl sokan, hanem túl kevesen tanulnak mind közép-, mind felsőfokon, és a lecsúszó iparágak lobbistái által vezérelt oktatáspolitika ezt a hiányt minden eszközzel tovább fokozza” – fogalmaz az Oktatói Hálózat.

A felsőoktatás az elmúlt nyolc évben egyértelmű zsugorodást mutat, ami önmagában az érettségiző korosztály létszámcsökkenésével nem magyarázható meg. A 18-23 éves korosztály aránya a felsőoktatásban 2009 és 2018 között Magyarországon 62%-ról 50%-ra csökkent, szemben 49 fejlett ország átlagával, amely a 2009-es 62%-ról mára eléri a 68%-ot – derül ki az adatokból.

Facebook/Civil Közoktatási Platform

A 2011-től kibontakozó felsőoktatás-politika számos adminisztratív eszközzel korlátozza a felsőoktatásba való bejutást, az egyes intézmények felvételi lehetőségeit. Ha a jelenlegi kormány marad, a már bejelentett intézkedés-tervezetekből az következik, hogy tovább fogja csökkenteni azon diákok számát, akiknek esélyük lehet a felsőoktatásba kerülni. A foglalkoztatási adatok nem támasztják alá a fenti oktatáspolitika létjogosultságát, éppen ellenkezőleg: a diplomásokat elenyésző arányban sújtja a munkanélküliség, sőt, Magyarországon a legnagyobb a diplomások bérelőnye a középfokú végzettséggel rendelkezőkhöz képest.

Az a kormányzati politika, amely leszűkíti a felsőoktatás merítési bázisát, megnehezíti a diplomaszerzést, megkérdőjelezi a diplomák értékét, és rombolja a felsőoktatásba vetett bizalmat – összességében a tudást, a tudományt, a kulturális tőke társadalmi, gazdasági jelentőségét devalválja – nemcsak a társadalmi mobilitást csökkenti, de negatívan hat az ország gazdasági fejlődésére is ­- figyelmeztetnek a kockás ingesek.