Kormányváltás: újabb választókörzetekben mérték a Jobbikot váltóerőnek

Fejér megyében, Zalában és Pest megye választókörzeteiben is a Jobbikot mérték a Fideszt legyőzni tudó erőnek. Nem teljes összefogásra van szükség, hanem a legesélyesebb jelölt felismerésére. Egyéniben a legerősebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, míg pártlistán mindenki szavazzon arra a pártra, amelyiket szeretné a parlamentben látni.

Zala megye 3. számú választókerületében az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 44%-a Cseresznyés Péterre (Fidesz- KDNP) voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, a mérnök-közgazdász végzettségű Zakó László (Jobbik) támogatottsága 28%-os. Horváth Jácintra (MSZP-DK) a pártválasztók 19%-a szavazna, míg Dr. Károlyi Attila (LMP) négy százalékon, a Momentum jelöltje, Dr. Polónyi Tamás mindössze két százalékon áll.

Hasonló a helyzet Fejér megye 5-ös számú választókörzetében, ahol a választók 44%-a Varga Gáborra (Fidesz-KDNP) voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, a jobbikos Árgyelán János nyelvtanár támogatottsága 36%-os. Az Iránytű Intézet szerint felmérése szerint a Jobbik jelöltjének támogatói között már a taktikai szavazók is megjelennek. Szilveszterné Nyuli Ilonára (MSZP-DK) a pártválasztók 14%-a szavazna, Lapos Péter (LMP) 2%-on áll.

Az eredményeket az is befolyásolhatja, hogy Varga Gábor és Simonka György Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltek is érintettek abban a Hadházy Ákos által leleplezett céghálózatban, mely európai uniós pályázati források gyanús felhasználásával vádolható.

Pest megyében a választók 40%-a Dr. Szűcs Lajost (Fidesz-KDNP) támogatja, míg a Jobbik jelöltjére, Sas Zoltánra a jelöltet választani tudók 26%-a voksolna. Az MSZP-P és a DK jelöltje, Nyeste Andrea 18, Apostol Klaudia az LMP színeiben 10%-on áll. Kalasovszky Bernadett (Momentum) támogatottsága 3, Tóth Judité (Együtt) 1%-os.

www.kireszavazzunk.hu oldalon minden jelentősebb ellenzéki párt szerepel, így nincs más dolgunk csak kiválasztani a választókörzetünket a térképen és megnézni az esélyeket. Ez alapján el is dönthetjük, hogy kire fogunk szavazni.

szavazás2018