A nagy biedermeier mesélő, Hans Christian Andersen születésnapját ünnepli ma a világ!

A kis gyufaáruslány, A rendíthetetlen ólomkatona, vagy éppen A kis hableány és A rút kiskacsa szerzője, a nagy dán álmodozó, Hans Christian Andersen születésének évfordulója van április 2-án. Ez a nap egyben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja is, amelyet világszerte megünnepelnek.

Hogy milyen meséket szeretnek majd tíz-húsz esetleg ötven év múlva a gyerekek, arra nehéz megadni a választ, különösen a digitalizált és ezáltal a korlátlan mesefogyasztásról szóló világban. Egy biztos, Andersen meséi több száz éve benne élnek a köztudatban.

A világhírű dán meseíró és költő igazi könyvmolynak számított gyerekkorában, akinek legkedvesebb időtöltései közé tartozott William Shakespeare színdarabjainak olvasása és eljátszása is. A színház és a zene szeretete egész életében jellemezte a művészt, aki széles látókörét latin-görög műveltségének köszönhette. Az Európában sokat utazó író Magyarországon is megfordult.

A népi hiedelemvilágok, mondák, legendák beható tanulmányozásával is foglalkozó Andersen érdeklődéssel fordult a magyar történelem felé. A váratlan csoda, a rossz jóra fordulása, a gonosz megérdemelt bűnhődése vagy éppen az önzetlen szeretet mind-mind olyan varázslattal érnek fel a mai világban, amit jó lenne megtapasztalni a szürke hétköznapokon. Ehhez segíthetik hozzá az olvasókat az igényes gyermekkönyvek.

(A cikk első változata 2018.04.02-án jelent meg.)