Így lehetne működtetni egy normális, kiegyensúlyozott köztévét

Egy normális jogállamban a köztévé kiegyensúlyozottságra, precíz tájékoztatásra, tényfeltárásra törekszik, kellően kritikus, mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel, mind a civil szférával szemben. Jelenleg Magyarországon ennek éppen az ellenkezőjét produkálja a közmédia, gyakorlatilag teljes mértékben kormányzati propagandaadóvá vált, ahova ellenzéki politikusok a lábukat sem tehetik be, ráadásul nagyon komoly adófizetői milliárdokba kerül. De hogyan is lehetne mindezt megváltoztatni?

Magyarországon a közmédia éves szinten 100 milliárd forintba kerül. Ezt még kimondani is sok, és nem mellesleg a legnépszerűbb és legnézettebb kereskedelmi televízió, az RTL Klub is megáll 30 milliárdból. Tehát nem elég, hogy háromszorosan költ többet a köztévé, mint az RTL, ezt ráadásul a mi pénzünkből is teszi. Mindezt úgy, hogy valódi érték helyett csak a kormány szócsöveként működik, a valódi értékteremtéstől nagyon messze van. De hát ugye a pénzcsapot a kormány nyitja meg vagy zárja el, és nagy valószínűséggel a hatalmas túlárazás egyik oka is pont az, hogy ezen az úton kerülnek igen komoly összegek bizonyos, a kormányhoz közel álló személyek számlájára.

Ha valódi példát keresünk a köztévére, akkor ott van a brit BBC. Minden igaz rá, amit fentebb említettünk, nem véletlen, hogy a mai napig ezt tartják a világ legtöbb pontján követendő példának. Hogyan oldja meg a BBC, hogy kiegyensúlyozott és kritikus tud maradni? Elég egyszerűen, anyagilag ugyanis nem az aktuális kormánytól függ. Nagy-Britanniában létezik egyfajta "TV licence", amit háztartásonként kell fizetni. Ez havi 12 font, ami körülbelül 1-1,5 óra munkabért jelent átlagosan.

Ezt a modellt itthon is gond nélkül be lehetne vezetni. A KSH adatok alapján körülbelül 3,8 millió háztartás van Magyarországon. Ha minden háztartás havi 1000 forintot fizetne, az éves szinten még mindig 45,6 milliárd forintot jelentene a köztévé fenntartására, ami ugyan csak a fele a jelenleginek, de még mindig 15 millióval több, mint amennyiből az RTL kijön.

Persze, lehet most azt mondani, hogy ne rakjunk még egy terhet a magyar családokra, hiszen sokaknak ez a havi ezer forint rengeteget jelent. Ez így is van. De még mindig olcsóbban jövünk ki, mint jelenleg, és egy kiegyensúlyozott tévét kapnánk. Ráadásul nem is kell ezt az összeget közvetlenül a háztartásoktól elvenni, elég lenne törvényileg meghatározni, hogy a költségvetésből a háztartások alapján számolva mennyi pénz is jár a köztévének. Egyből nem attól függne a milliárdok sorsa, hogy az előző évben mennyire tett eleget a tévé hűbérurának. Tökéletes köztévé természetesen így sem működhetne, erről ne is álmodjunk, de egy normális, arányos felügyeleti kontroll alatt tartott, pénzügyileg a hatalomtól független, szakmai csatornát kaphatnánk. Ki tudja, talán április 8-a 2022 után ez is megvalósulhat.

(A cikk első változata 2018. 04. 06-án jelent meg.)