A politikai kultúra mélypontja - Így látják külföldön a tegnapi választást

A meglepően magas részvétel mellett többnyire azt emelik ki, hogy nem volt tisztességes a választás.

Neue Zürcher Zeitung

A svájci lap arról ír, hogy a választás olyan kampányt zárt le, amely a politikai kultúra mélypontjának tekinthető Magyarországon a rendszerváltás óta. Megemlítik, hogy a baloldal és a Jobbik együttműködése nem valósult meg.

A rekordmagas részvétel viszont annak tulajdonítják, hogy a lakosság jelentős része elégedetlen Orbánnal, aki viszont sikeresen építette politikáját szinte kizárólag a migráció köré és tüntette fel magát megmentőként. Ez pedig bevált, még azzal együtt is, hogy valódi programmal nem állt elő a Fidesz.

Független szakértők szerint a választás szabad volt ugyan, de tisztességesnek semmiképp sem nevezhető.

Az EBESZ megfigyelői már négy évvel ezelőtt is erre a megállapításra jutottak, de az utolsó törvényhozási ciklusban a helyzet csak tovább éleződött. Túl azon, hogy a választási törvény döntően a Fidesznek kedvez, a tömegtájékoztatási eszközök kevés kivétellel Orbán bizalmasainak a kezében vannak.

Politico

A brüsszeli hírportál szerint, hogy bár Orbán erős helyzetből indult, az ellenzéket mégis megdöbbentette a végeredmény. Pedig a korrupciós botrányok, a kormány emberinek kétes ügyletei arra utaltak, hogy a bizonytalan, valamint a konzervatív szavazók az ellenzék mellé állhatnak.

Corriere della Sera

A lap megemlíti, hogy a magas részvételi arányok miatt egy ideig nem lehetett tudni, mi lesz az eredmény. Viszont Orbánnak bejött, hogy mindent egy lapra tett fel és a nemzet védelmezőjeként tetszelgett.

El País

A spanyol napilapban Orbán egykori diákvezér szerepét említik meg, aki korábban a magyar kommunista diktatúra ellen harcolt, s aki mára az EU egyik legkonzervatívabb személyévé alakult át.

Lidové Noviny

A cseh újság a Fidesz győzelme mellet, arról számolt be, hogy meglepetés volt a magas részvételi arány.