Putyini út: Brutális, mennyit romlott a szabadságjogok helyzete Magyarországon

Az elmúlt tíz évben a magyar szabadságindex minden évben tovább romlott, és egyelőre nem látszik a vége a sorozatnak.

A Freedom House washingtoni központú jogvédő szervezet minden évben elemzi a szabadságjogok alakulását Európában és világszerte. Az idei jelentés kiemelten foglalkozik a Közép-Európában egyre hangsúlyosabb illiberális kurzusok működésével, és arra figyelmeztet, hogy a magyar és a lengyel példa rossz mintával szolgálhat más európai országok számára is. 

Mit figyelmeztet! Egyenesen kijelenti, hogy az elmúlt tíz évben a magyar szabadságindex minden évben tovább romlott, és egyelőre nem látszik a vége a sorozatnak. Ilyet ráadásul azóta nem állapított meg a szervezet a jelentésiben, amióta egyáltalán készít ilyeneket. Azaz 23 éve.

A Freedom House szerint az elmúlt évtizedben a magyar és a bolgár demokrácia állapota is romlott és rossz úton vannak a lengyelek is. Úgy vélik, ezeknél az országoknál komolyan fel lehet vetni az uniós szavazat megvonásával járó 7-es cikkely élesítését is, annál is inkább, mert a magyar kormányt láthatóan semmi nem tudja letéríteni az orosz útról.

Kiemelik, hogy a magyar kormány a végtelennek látszó sorosozással „párhuzamos valóságot” épít a magyar választópolgároknak, és az elemzők arra számítanak, hogy Orbán Viktor és kormánya tovább folytatja harcát a szabadságjogok ellen.

Nos, igen, mi is erre számítunk. És valószínűleg azok a tömegek is, akik igyekeznek majd minél hamarabb elhagyni Magyarországot.

(A 444 cikke nyomán.)