Orbán kisebbségi komplexusa, kleptomán autokrácia – így látják hazánkat külföldön

Biztosan vannak mámorban úszó fideszes ismerőseink, akik nemcsak nem értik csalódottságunkat, kiábrándultságunkat, felháborodásunkat, de egyenesen hülyének is néznek minket. Nem vesznek tudomást Mészáros Lőrincről, Kósa Lajosról, Rogán Antalról, Németh Szilárdról, Tiborcz Istvánról, Semjén Zsoltról, Farkas Flóriánról, a komplett Fidesz-KDNP – ről, az elcsalt milliárdokról, a korrupcióról, az önkényuralomról, a hazugságokról, a gyűlölet – és félelemkeltésről, és ennek az egésznek a fejéről, Orbán Viktorról. Azonban, ha egy kicsit távolabb látnának az orruknál, talán meglátnák az igazságot, azt, hogy már világszerte aggódnak a hazánkban zajló folyamatokért.

Így írtak Magyarországról a külföldi sajtóban április 8-a után:

A kanadai The Globe and Mail hírportál úgy véli, Orbán Viktor újraválasztásával tovább hanyatlik a demokrácia Magyarországon, az ugyanis nem elég, hogy választásokat tartanak, szükség van jogra, a hatalmi erőt ellensúlyozó erőkre, sajtóra és független civil szervezetekre. Emlékeztetnek, a fideszes kétharmad bekebelezte a sajtó nagy részét és ellehetetleníti a civileket. És arra is felhívták a figyelmet, hogy Orbán Viktort idegengyűlölőként tartják számon külföldön.

A Süddeutsche Zeitung is reagált az újabb kétharmadra, szerintük Orbán „illiberális demokráciája” nem más, mint egy kleptomán autokrácia. Mint írják, a Fidesz egy párhuzamos univerzum megteremtésével, program nélkül nyerte meg a választásokat.

Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter a német Die Weltnek magyarországi értéktumorról beszélt, amely ellen fel kell lépnie Németországnak, Franciaországnak és minden eddig közönyösséget mutató európai államnak. A politikus emlékeztetett, az egységes Európa azért jött létre, hogy ne ismétlődjenek meg a XX. század embertelenségei, azonban Orbánék rendszere veszélyezteti ezt a „nyugalmat”, sőt rossz példát mutat a környező országok számára.

A Die Welt több cikkben is foglalkozott a témával, az egyikben Orbánt az unió sírásójának nevezik, kitérnek arra, hogy magyarok szeretik, ha győzedelmeskedhetnek olyan valaki felett, aki gyengébb náluk, úgy vélik, ez Orbán Viktor kisebbrendűségi komplexusával lehet összefüggésben. Kiemelték a Fidesz nagyon jól teljesít a hangulatkeltésben, a migránsok nem akarnak ide jönni és Magyarország csődbe menne az EU nélkül.

A New York Times úgy véli, Orbán a volt szovjet blokk demokráciáját egypártrendszerű, félautokrata állammá alakítja. Aggodalmát fejezi ki, hogy a Fidesz most még inkább uralma alá vonja az országot. Felhívta a figyelmet, a nyugati vezetők féltik a magyar jogrendet és sajtószabadságot.

BFA-Bolondorbán-szerk

A The Washington Post azt hangsúlyozta, hogy a második világháború óta először történt meg, hogy egy európai vezető egy zsidó üzletembert tesz felelőssé a nemzet bajaiért.

A világ minden tájáról ömlik az aggodalom és a kritika, nálunk mégis kétharmadot ér az önkényuralom...