Mi lesz, ha lekopik a Fideszről az álnemzeti máz?

A Jobbiktól a kormányoldalra átállt, magát nemzeti érzelműnek tartó választók könnyen értékválságba kerülhetnek, amint ráébrednek a saját közösségük sokszínűségére. Bár a kampányban totálisan elborította az agyukat a piros-fehér-zöld mázzal lekent populista, antiszemita húrokat pengető kormánypropaganda, ennek ellenére érdemes elemezni egy picit a kialakult helyzetet.

Márciusban a Békemenet elnevezésű előrehozott bolsevik majálison még együtt vonult a migránsoktól rettegő cigányság egy része, a migránsoktól rettegő nemzeti érzelmű szavazók egy jelentős részével, nem sokkal azután, hogy Köves Slomó rabbi a migránsokkal riogató Fidesz-KDNP jelöltje mellett kampányolt. Az árpádsávos zászlóval vonuló nemzeti szavazóknak hosszútávon egyre nehezebb lesz összeegyeztetni a nézeteiket például azzal a ténnyel, hogy a Fidesz bázisa rajtuk kívül a megvásárolható többszázezres cigányszavazatokból és a nemzeti vagyont széthordó, szemforgató haszonlesőkből tevődik össze, nem beszélve arról, hogy a Fidesz prominensei egykori kommunistákból állnak, gondoljunk csak Stefkára, Szitára vagy Bencsikre.

Persze már most is feltehetnék magukban a kérdést, hogy az például mennyire nemzeti, amikor magyarul beszélni sem tudó ukránok szavazzák le „honoráriumért” cserébe a magyarokat Magyarországon? Ez ugyanis bizonyos, nemzeti érzelmű narratívák szerint hazaárulás. Vagy például az mennyire nemzeti, ha gulyással teleetetett, olcsó borral leitatott nincstelen cigányokat tömegesen szállítanak a szavazóurnákhoz a kormánypárti káderek? Mert bizonyos narratívák szerint ez pedig nemzetárulás.

Sokak számára ezek az eszközök a bolsevikoknál még igen, de egy magát nemzetinek nevező kormánynál sajnos sehogy sem férnek bele. Ők úgy gondolják, hogy egy igazi, valódi értékekkel bíró nemzeti párt még mindig tisztességes és becsületes, nem lop és nem hazudik.

Ebben a rendszerben, amelyikben Soros Györggyel démonizálnak, mint anno Kádárék, és amelyik ukránokat szállít szavazni a saját népe ellen, illetve amiben Orbán köre bármit megtehet, bármit ellophat, ott hosszútávon jelen van a belső feszültség.

A kérdés az, hogy vajon meddig tudja összetartani a Fidesz ezt a túlságosan is heterogén közösséget? Tud-e számukra új, közösen gyűlölhető ellenséget találni? Ezt a közösséget ugyanis semmi más nem, csak a gondosan kiválasztott, laboratóriumi körülmények között előállított zsigeri gyűlölet tartja össze.