A Jobbik elnöksége a néppárti politika folytatása mellett döntött

Két néppárti politikust javasol a Jobbik elnöksége az elkövetkező időszakra vonatkozóan: a néppárti utat saját személyével teljes mértékben bejáró, a radikális egri mozgalmából a parlamenti alelnöki tisztségéig jutó Sneider Tamást, valamint a párt egyik legintellektuálisabb politikusát, a híres dublini Trinity College-ban diplomázott, az elmúlt években a párt européer külpolitikai vonalát erősítő Gyöngyösi Mártont.

Két héten belül meg is tartják a kongresszust, ahol megtörténhet a párton belüli tisztújítás. Nem tűnik egyszerű feladatnak - az évek során államférfiúi erényekkel felvértezett - Vona Gábor lemondása után megtalálni azokat a személyeket és formációt, amely képes arra, hogy sikerre vigye az elkövetkező választásokon a pártot. Az elnökség döntéséből az biztosan látszik, hogy a pártvezetésben a néppárti vonal az erősebb. Nem véletlen, hiszen sokak szerint a Fidesz annyira radikális lett, hogy teljesen értelmetlen lenne visszafordulni a radikális irányba és megpróbálni überelni Orbán sorosozását, ráadásul ez a „visszalépés” totálisan hiteltelenítené azt a pártot, amely mindeddig elvileg „belső meggyőződésből” járta a maga rögös, de annál ígéretesebbnek tűnő néppárti útját.

Ha a tagság az elnökséghez hasonlóan látja, akkor feltehetően nagyobb az esélye a Jobbiknak az EP-választásokon a jó szereplésre, és ezáltal a hódmezővásárhelyi modell is gördülékenyebben realizálható - az Orbánék általi megnyirbálás előtt álló - önkormányzati választásra.

„A Jobbik elnöksége konkrét javaslatot is tud tenni ebben a kérdésben. Meg is született ez a javaslat, amelyet itt is módomban áll ismertetni. Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton társelnökségére fog az elnökségünk javaslatot tenni. A tekintetben, hogy a két egymást kiegészítő, de mégis egészen más fajta karakter képes továbbvinni azt a fajta vezetési stílust, azt a fajta morált, amely Vona Gábor örökségét képes ápolni, és képes egyben tartani” - nyilatkozta Z. Kárpát Dániel a Jobbik elnökségi tagja.