Rezsi Szilárd, a teljesítményed egy nagy nulla!

A kormány egyik varázsszava a “rezsicsökkentés”, amit a kampányban is felhasználtak, egyszeri 12.000 forintos gázszámla-jóváírás formájában. Sokaknak ez elég is volt, hogy ész nélkül behúzzák nekik az X-et. Pedig a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos kijelentései nem fedik a valóságot.

Egyrészt a gáz világpiaci ára már régen a “rezsicsökkentett” gázár alatt van, tehát ha igazán segíteni szeretnének az embereknek, akkor már eleve a világpiaci árhoz igazodva, olcsóbban adhatnák azt. De ami még ennél is vérlázítóbb az az, hogy aki nem gázzal fűt, hanem fával, szénnel, vagy éppen a szegénységből kifolyólag azzal, amit talál, az nem részesülhet a rezsicsökkentésben, még ebben a látszólagos formában sem. Az, hogy mostani télen közel 200 ember fagyott halálra - akár a hajléktalanság miatt, akár azért, mert a saját otthonukat nem tudták befűteni - mindenképpen tragikus adat. A “Stop Soros” jelmondat ennek megoldására nem volt elegendő.

A kormány rezsipolitikája megbukott ott is, amikor azt állították, hogy a rezsitartozások állománya lényegesen lecsökkent. Ez egészen egyszerűen nem igaz. Annyi történt, hogy a rezsitartozások nagy részét egyszerűen eladták behajtó cégeknek, mint a Magyar Követeléskezelő Zrt., az Intrum Justitia, a Credit Express és hasonlók. Így kikerültek a közműcégek portfóliójából a tartozások - az embereket pedig zaklatják a behajtó cégek. A Magyar Követeléskezelő Zrt. ráadásul a Magyar Fejlesztési Banknak, a Fidesz házipénztárának a leányvállalata, így tulajdonképpen csak átrakják az egyik zsebükből a másikba a pénzt. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a szegény, eladósodott emberek részére bevezették a feltöltős villanyórákat. Képzeljük el a helyzetet, amikor a feltöltés csak a szomszéd faluban elérhető és otthon azt kell méregetni, vajon meleg víz, fűtés vagy tévé legyen-e a maradék feltöltésből! Nos igen, valószínűleg sok helyen a tévé nyer.

És ha valaki nem tudja fizetni a rezsit a behajtó cégeknek? Akkor végrehajtás alá kerülhet a fizetésük. És míg korábban a fizetésnek maximum 50%-a volt tiltható és csak adótartozás miatt lehetett a teljes, bankszámlán található összeget levonni (inkasszózni), a Fidesz úgy módosította a végrehajtási törvényt, hogy most már bármilyen tartozás miatt megteheti ezt a végrehajtó. Ilyen esetben akár a teljes havi fizetést elviheti, akár két hónapon keresztül is, figyelmen kívül hagyva, hogy az adós, aki nehéz helyzetbe került, miből fog megélni.

Azok az emberek, akik halálra fagytak, öngyilkosok lettek vagy ellehetetlenültek, hiába ordítottak segítségért. A fideszes szavazók cserben hagyták őket, akárcsak a kormány.