Lázár János szerint a Fidesz tönkretette az országot az elmúlt 8 évben?

A kancelláriaminiszter nemrégiben meglehetősen érdekesen fogalmazott egy lakossági fórumon.

Egész pontosan erről a félmondatról van szó: „[...] egy új országot, egy új hazát tudunk felépíteni. Újjá tudjuk építeni és újjá tudjuk szervezni Magyarországot” – ígérte Lázár János a választások után pár nappal egy olyan fórumon, ami inkább hasonlított egy mulatságra, hiszen etették és itatták a népet, miközben élőben muzsikált a zenekar.

Csakhogy! Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy háborúk vagy katasztrófák után szokás újjáépíteni bármit, főleg egy országot. Mivel a Fidesz 8 éve hatalmon van, Lázár nem gondolhatott másra, mint hogy az ország jelenleg egy „Fidesz-sújtotta övezet”. Háború volt itt vagy természeti katasztrófa? Semelyik. Csak a Fidesz. Ha tehát még ő maga is úgy véli, hogy újjá kell építeni Magyarországot, csakis arra lehet ebből következtetni, hogy a Fidesz szétlopta, hagyta tönkremenni az országot, más magyarázatot nemigen lehet találni. Mondhatta volna, hogy még jobbá, még sikeresebbé vagy még nagyobbá teszik majd az országot. Újjáépíteni viszont csak azt lehet, ami teljesen le van nullázva, tragikus vagy katasztrofális mértékben.

Ha valaki rákeres arra a szóra, hogy „újjáépítés”, akkor vagy természeti csapásokkal, vagy történelmi tragédiákkal, vagy pedig építésügyi alapfogalmakkal kapcsolatos találatok jönnek ki. Például földrengés és árvíz utáni újjáépítés. Tatárjárás, II. világháború, a nácizmus és a fasizmus leverése utáni újjáépítés, vagy – a jelenbe érve – Szíria újjáépítése. Ilyeneket találni az első pár találati oldalon. Ha pedig szigorúan az építészeti meghatározásokra szorítkozunk, ezt találjuk:

„Helyreállítás (újjáépítés): sérült, nem teljes egészében tönkrement építmény, építményrész eredetihez hasonló állapotának visszaállítása érdekében végzett építési munka.”

vagy:

„Helyreállítás (újjáépítés): építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá tétele érdekében végzett felújítási tevékenység az építmény, építményrész eredeti építészeti, alaprajzi kialakításának lehetséges megtartása mellett.”

Ha tehát nem volt háború vagy természeti csapás, illetve a szónak a technikai értelmében nézzük az ország helyzetét, akkor azt a következtetést kell levonnunk, hogy a Fidesz által 8 éve – az eltelt idő jelentős részében kompromisszumok nélkül, azaz 2/3-os többséggel – irányított Magyarország:

1. Sérült

2. Tönkre van menve, csak még nem teljes egészében

3. Rendeltetésszerűen nem használható

4. Nem biztonságos

Nem olyan ez az egész, mintha Hitler próbálta volna megígérni a németeknek a II. világháború után, hogy majd minden jó lesz, ha ő maradhat hatalmon, mintha nem éppen ő maga okozta volna az országa vesztét?