Andy Vajna nem foglalkozik a szabályokkal: perlik a TV2 Csoportot!

Az Artisjus nem tudta megállapítani, hogy a szerzői jogdíjak után mennyit kell fizetnie a cégnek, mert Orbán milliárdos haverja nem szolgáltatott adatokat a 2017-es bevételekről, nézettségi adatokról. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a bírósághoz fordult.

Az Artisjus a nyilvánosan lejátszott zeneszámok után a szerzői jogdíjakat szedi be médiacégektől, vendéglátóipari egységektől stb. Így fizetik ki a zeneszerzőknek és szövegíróknak a rájuk eső részt. A kereskedelmi tévék bevételüktől függően fizetnek be a jogdíjalapba.  Ahhoz, hogy ennek az alapnak az összegét megállapíthassák, negyedéves bontásban bevételi adatokra, másrészt lejátszási listákra van szüksége a tévécsatornáktól.

A kaszinótulajdonos filmbiztos kormányközeli csatornája azonban egyáltalán nem adott át ilyen adatokat az Artisjusnak, utóbbi szervezet pedig többször is megkísérelte azokat begyűjteni.

A Kreatív Online megkereste a Jogvédő Iroda üzleti transzformációs igazgatóját, aki elmondta,

hogy tavaly és idén is több alkalommal felvették az ügyben a kapcsolatot a TV2-vel, de egy idő után már nem is válaszoltak a kérdéseikre. Tóth szerint az ügy napokon belül a bíróságra kerülhet, azonban ez már nem számít a májusban kiosztásra kerülő jogdíjak esetében, hiszen valószínűleg addig nem kerül pont az eljárás végére. Hozzátette azt is, hogy bár szoktak lenni kisebb médiumok esetében hasonló elmaradások, ekkora méretű tévétársaság még sosem mulasztotta el az Artisjus felé szolgáltatandó adatok megadását.

timcsi_javitott_02

Vajon mi játszódhatott le Andy fejében? Lehetséges, hogy azt gondolja, rá nem vonatkoznak a szabályok? Vagy egyszerűen szégyelli a nézettségi adatokat? Abban az országban, ahol nem a tudás, kizárólag a hatalomhoz való lojalitás határozza meg az emberek értékét, nem lepődnénk meg az előbbi opción.

Gyorsan hozzá kell tennünk, hogy utóbbin sem, hiszen az orbánista csatorna által tolt propagandát az emberek többségének gyomra már régóta nem veszi be.