Addig nem nyugszik a Fidesz, amíg van ellenzéki média?

A választásokkal kapcsolatban talán nem is a valószínűsíthető csalás volt a legnagyobb bűn, hanem az azt megelőző időszak, amikor a kormány nemcsak folyamatosan hazudott, de olyan egyenlőtlen helyzetet teremtett, ahol az ellenzéknek azért is keményen meg kellett küzdenie, hogy legalább az emberek egy részéhez el tudja juttatni üzeneteit. A Fidesz-KDNP ugyanis bekebelezte a média nagy résztét.

Április 8. után a Magyar Nemzet, az mno.hu, a Lánchíd Rádió, a Heti Válasz megszűnésével pedig tovább szűkült az ellenzék szócsöve. A kormány így továbbra is könnyűszerrel terjeszti a propagandát, hiszen van bulvárlapjuk, ingyenes lapjuk, napilapjuk, hetilapjuk, tévéjük, rádiójuk, mindenük.

Ha reggel munkába megyünk gyakorlatilag, nem tudunk nem elmenni egy "lokálos" mellett, aki ránk akarja sózni a Fidesz egyik legszínvonaltalanabb, legnagyobb hazugságáradatát. Az újságosnál pedig sorakoznak a fideszes szennylapok, mint például a 2015-ben létrehozott Magyar Idők, a Magyar Hírlap, Schmidt Mária Figyelője, a Ripost nyomtatott verziója, a Blikk és a Bors is.

Néhány évvel ezelőtt megalakultak a valóságtartalmat általában nélkülöző, Habony Árpád nevéhez köthető orgánumok is, a 888, a Ripost, a Faktor. Andy Vajna pedig megvette a hazugságoktól bűzlő, Tények című borzalommal, valamint olyan szánalomra méltó droidokkal, mint a Marsi-Gönczi páros fémjelzett TV2-t, ezzel pedig kezében van a SuperTv2,  Fem3, Mozi+ csatorna is, ráadásul a nevéhez köthető a Rádió 1, de folyamatosan terjeszkedik, egyre több vidéki frekvenciához jut hozzá, egyesek attól tartanak, bedarálja a fővároson kívüli piacot is. Vajna rátette a kezét a Borsot is kiadó Lapcom Kiadó Zrt-re, amelyhez két megyei lap is tartozik, a Délmagyarország, valamint a Kisalföld.

Az egykor szebb napokat látott Origo korábbi főszerkesztőjét 2014. júniusában menesztették. A portál ma már az egyik „leglojálisabb” kormányfluffernek számít, ahol az egykori igényes újságírói munkát felváltotta a „bérírás”. Orbán kedvenc pesti srácai pedig köldökzsinórral kötődnek a kormányhoz. Huth Gergelyéket folyamatosan tömik állami pénzekkel, kocsmára, a Liget-projekt népszerűsítésére is több tízmilliót kaptak. 

Elképesztő médiabirodalmat épített föl Mészáros Lőrinc is, aki 2017. márciusában megvette az Opimus Nyrt. 16,9 százalékos tulajdonrészét, az Opimus egyik leányvállalata, az Opimus Press pedig 2016. októberében jutott hozzá a Mediaworks kiadóhoz, amely a megyei lapok nagy részének kiadásáért felelős. Mészáros Lőrinc kezébe került a Nemzeti Sport, az Echo Tv és a Népszabadság is. De a gázszerelő felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix sem maradt médium nélkül, cége vásárolta meg a balatoni térségben sugárzó kereskedelmi rádiót, a Part FM-et is.

De azt rebesgetik az ATV is a Fidesz kezében van. Az biztos, hogy a csatorna tulajdonosa egyeztet a kormány embereivel, néhány hónapja lefotózták Németh Sándort is, ahogy kedélyesen beszélget Andy Vajnával és Habony Árpáddal. A 444 információi szerint Orbán Viktor személyesen állapodott meg Puch Lászlóval, az MSZP egykori pénztárnokával a Népszava napilap finanszírozásáról. 

Annak ellenére, hogy a fideszesek állítják, a köztévé független, az M1, M5, M3, Duna TV, Kossuth Rádió, Petőfi Rádió is csak a kormánypropagandát közvetíti, a választásokat megelőző négy évben az ellenzéki képviselők mindössze 5-5 percet kaptak.

Míg a kormány rátette a kezét az országban jelentősnek számító médiumok kb. 90 százalékára,  nagyüzemben terjeszti hazugságait, addig az ellenzéknek nem igen maradt szócsöve. Tartja még a frontot a Zsúrpubi, az Alfahír, az Index, a 444, a HírTV, a HVG, a Magyar Narancs, a 24.hu, néhány kisebb blog, az RTL Klub, a Music Fm és nagyjából ennyi...

Bár a médiában egyáltalán nem kiegyensúlyozott a tájékoztatás, kritikai gondolkodással, egy kis utánajárással tehetünk azért, hogy ne érjen célba az orbanista propaganda.