Márki-Zay Péter nem vállalja az ellenzék vezetését - jelentsen ez bármit

A szombati beszédét követően sokan azt gondolták, Hódmezővásárhely polgármestere az ellenzék élére áll majd, ő azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket. De mondja már meg valaki, mit is jelent egyáltalán az ellenzék vezetése!

A Messiás-elvárásnak nem fogok tudni megfelelni. 200 kilométerre a fővárostól nem kívánom szervezni az ellenzéket, de részt veszek az együttműködésben. Megtisztelő, hogy tőlem várják a megoldást, de nem ez az én feladatom. Amiben tudok, segítek, de több embernek kell ezen dolgozni.

- mondta Márki-Zay a hvg.hu-nak.

marky

Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

A világért sem szeretnénk letörni a lelkesedést, de amennyiben április 8-án megvalósult volna a "nagy ellenzéki összefogás", a Fidesz jó eséllyel akkor is nyert volna. Talán nem szerzett volna kétharmadot, de a győzelme valószínűleg nem forgott volna veszélyben.

Most pedig mindenki arról beszél, hogy egy ember legyen az Orbánék elleni harc arca, egy ember álljon az ellenzék élére, szervezze és vezesse azt.

Valaki mondja már el, hogy ez mit jelentene a gyakorlatban! Megszűnnének a pártok? Azok vezetői pedig: Gyurcsány, Karácsony, Szél és a Jobbik elnöke eltűnnek, alakul egy „Összefogás” nevű párt és azt majd egy ember vezeti? Vagy a sok, teljesen különböző ideológia mentén működő párt egybeolvad? Milyen politikát követnek majd ezek a teljesen különböző beállítottságú politikusok? Hogyan kell ezt elképzelni? És, ha már itt tartunk, mondjuk egy DK-nak pontosan mi ma az értékrendje?

Egy jó csapatban egy irányba tartó, azonos gondolkodású, megegyező értékrendű emberek tartoznak. Egy ilyen team összerakására a jelenlegi körülmények között sajnos szemernyi esély sem mutatkozik. És abban is teljesen biztos lehet mindenki, hogy az ellenzéki pártok vezetői sem bólintanának rá egy ilyen felállásra, elég csak a baloldal évekig tartó belharcaira gondolni.

Vagy mindenki „monnnyon le”? És majd jön a megváltó, aki mögé a saját érdekeit háttérbe szorítva egytől egyig beáll az összes párt, minden képviselő és senki más nem indít majd jelöltet Orbán ellen? Ez az ötlet több sebből vérzik, egyáltalán nem tűnik megvalósíthatónak.

Tényleg, pontosan mi a terv, srácok?