A Fidesz valószínűleg elbukja majd a budapesti polgármesteri posztokat, ezért esélyes, hogy szűkítik a jogköreiket – Demokrácia, 2018, Magyarország

Mivel Budapesten elég gyengén szerepelt a Fidesz az országgyűlési választáson (a fővárosban valószínűleg kevesebb a szotyiért megvehető és átmosható agyú választópolgár – a szerk.), ezért előre terveznek: meggyengíthetik a fővárosi önkormányzatok pénzügyi és döntési jogköreit.

A 24.hu információi szerint van olyan amúgy sikeres, többször megválasztott fideszes polgármester, aki nem is akarja kockáztatni a blamázst, ezért azt fontolgatja, hogy nem indul újra. Nála a visszavonulás mellett szóló érvként merül fel az is, hogy az esetleg pozícióvesztés súlyát mérsékelve a Fidesz végrehajthatja a kerületi önkormányzatok kiüresítését célzó régi tervét.

Bár a kormányoldal egyes vezetői tagadták, hogy hozzányúlnak az önkormányzatokhoz, többen mégis tényként kezelik, hogy még a helyhatósági választás előtt följebb kerülnek a jelenleg az önkormányzatok alá tartozó források és döntési jogkörök – írja a portál.

Nagyjából annyi feladata, lehetősége maradhat egy kerületi polgármesternek, hogy minden nyárvégen jelképesen megnyitja a tanévet. Ja, és ápolhatja a testvérvárosi kapcsolatokat. Az önkormányzati dolgozók egy része minisztériumokban kaphat munkát, sokuk pedig utcára kerül - mondta egy fideszes forrás a 24.hu-nak.

Mindez azt eredményezné, hogy a kerületi polgármestereknek csupán biodíszlet szerep jutna. Ebből pedig szép lassan az következik, hogy előbb-utóbb választásokra sem lesz szükség, mert minden, de tényleg minden a Fidesz egypártrendszerének központi irányítása alá kerül. De nyilvánvalóan a fideszes nyugdíjasok, akik kétharmaddal röpítették ismét a mennybe Orbán Viktort, mindezt élvezni fogják, hiszen egyszer már végigasszisztálták a kommunista diktatúrát. Ezek szerint kellemes élményeik vannak abból az időszakból…