Napi abszurd: a fideszes miniszter monológja a Tízparancsolatról

Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet eddigi főigazgatója, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője lesz májustól, nemrégiben kifejtette az álláspontját, miszerint „A Tízparancsolat a legtökéletesebb népegészségügyi gyűjtemény, tudniillik a halálos betegségek jó 70-80 százalékát a Tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni.”

Mint a miniszteri szék várományosa, nyilván úgy értette a kijelentését, hogy amennyiben az ország vezetői betartanák a Tízparancsolatot, jóval kevesebb magyar betegedne meg testileg és lelkileg is, így alacsonyabb lenne a halálozás. Nyilván így értette, ugyanis ha egy közösség vezetői jó példát mutatnak, akkor lehet az emberektől is elvárni, hogy kövessék az elvileg mindenkire egyetemesen vonatkozó alapelveket. Nyilván nem arra gondolt, hogy miközben egy szűk elit bármit megtehet – lophat, csalhat és hazudozhat –, az embereknek a legszigorúbb erkölcsi mércét kellene maguk elé állítaniuk. Nyilván nem úgy gondolta, hogy az egyszerű ember éljen teljesen puritán életet, de a hatalomban lévőknek bármit nézzen el. Nyilván nem arra az esetre gondolt, hogy mindenki fogadja el: Magyarország olyan hely, ahol a Tízparancsolat alá még beszúrnak egy apró betűs megjegyzést arról, hogy kivételt képeznek azok, akik megtehetik, hogy bort isznak, miközben vizet prédikálnak.

Ha komolyan vesszük (miért ne tennénk?), amit a professzor mondott, abból egyenesen következik, hogy nem lesz könnyű dolga az Orbán-kormány új tagjaként. Nemcsak azért, mert Orbán „bedarált” már egy református lelkészt, Balog Zoltánt, hanem azért is, mert a Kereszténydemokrata Néppárt (fura leírni egy olyan szervezet nevét, amely sem keresztény, sem pedig demokrata értékeket nem hordoz már, továbbá semmiféle mérhető támogatottsága nincs a nép körében, így önálló pártként nem is nagyon értelmezhető) elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem túl sok sikerrel juttatta érvényre a kormányzás elmúlt 8 éve során sem a Tízparancsolatot, sem pedig a krisztusi tanítás más lényeges elemeit. Inkább elment vadászni...

De nézzük meg két aktuális példán keresztül, mi történik azokkal, akik hajlamosak vagy hajlandóak némi (ön)kritikára! Viharos gyorsasággal tűnnek el Orbán mellől. Lázár János 2018. április 20-án a hódmezővásárhelyi Rádió 7 Napraforgó című műsorában mondta a következőket:

„Tévednek azok a fideszesek, akik azt gondolják, hogy ez a győzelem kétharmados győzelem... ez mandátumban kétharmados győzelem. De a valóság az, hogy a társadalom megosztott. Az ország egyik fele támogatta a Fideszt, a másik pedig ellene van. Az ország egyik fele Orbán Viktorra szavazott, a második fele pedig ellene szavazott. […] Összességében azt gondolom, hogy megosztottság van.”

  1. április 26-án Makón, az országgyűlési képviselői megbízólevelének átvételekor Lázár már arról beszélt, hogy

 „két ciklusnyi kormányzati munka után az embernek nemcsak drukkerei, hanem ellendrukkerei is vannak, házon belül és házon kívül. […] Sokan szorítottak tehát azért – különösen február 25. után –, hogy a választásokon megbukjak és a 2018 és 2022 közötti politikából eltűnjek.”

Balog Zoltán, az EMMI eddigi minisztere a magyar baptisták 4. világtalálkozójának záró istentiszteletén a debreceni Főnix Csarnokban 2017. augusztus 6-án a következőt mondta: „Sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok.”

Legutóbb pedig Az idők jelei vitairat-sorozat harmadik kötetének bemutatóján, 2018. április 25-én a leköszönő miniszter arról beszélt, hogy a kötet hiánypótló kritikát fogalmaz meg a Fidesszel és személyesen Orbán Viktorral szemben, hiszen elég egyértelmű célzásokat tesz többek között a holdudvarhoz tartozó oligarchák megmagyarázhatatlan vagyonosodására, az állandó harc mögötti bizonytalanságra, illetve a közmédiában elhangzó lebutított üzenetekre vonatkozóan is. Nos, nem kellett túl sokáig várni, hogy a kötetet jegyző Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre kihátráljon az Újra nevén nevezzük vitairatban érdekes módon EGYETELEN EGYSZER SEM NÉVEN NEVEZETT szereplőkkel és jelenségekkel szemben megfogalmazott kritikái mögül, amikor egy vasárnapi közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy „A kritikus szolidaritás hangvétele nem aktuálpolitikai jellegű, tehát azok az értelmezések, melyek kiragadva egy-egy állítást manipulálják olvasóikat, elfogadhatatlanok.”, illetve „A szóban forgó írások olyan színben tüntetik fel a kiadványt, mintha azt a kötet szerzői a jelenlegi Kormány vagy egy konkrét politikai párt kritikájának szánták volna. Ezzel a kiadvány szerkesztői és írói nem tudnak és nem is akarnak azonosulni.” (Kormány nagy „K” betűvel. Vajon mikor fogunk oda eljutni, hogy a párt szót is nagy „P” kezdőbetűvel írják?)

Visszatérve az EMMI vezetői tisztét májustól betöltő Dr. Kásler Miklósra, már most aggódhatunk az egészségéért. Elképzelem a kabinet üléseit, ahol a „viták” előtt lankadatlanul arra szólítja majd fel a kormány tagjait, hogy: „Ne lopj!”, „Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!”, „Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!” és „Mások tulajdonát ne kívánd!” Meg arra, hogy ne hozzanak olyan törvényeket, amelyek lehetővé teszik a parancsolatok áthágását, megkerülését és kijátszását. Ha mindezt meg is tenné, vajon milyen hatással lesz az egészségére, ha kénytelen lesz végignézni, amint a környezetében naponta szegik meg a parancsolatokat? Méghozzá nem kicsit. Nagyon. Nem lesz egy könnyű menet, hiszen láthatjuk, hogy járnak, akik BÁRMILYEN kritikát meg mernek fogalmazni Orbánnal vagy a Fidesz elitjével szemben.