Sneider Tamás: Nem lehet örökké hazugsággal kormányozni - Interjú

Láttuk már jó néhány diktatúrában, hogy például a sajtó mekkora fegyver, de aztán mégis megbuktak ezek a rendszerek. Nem lehet örökké hazugságra alapozva, propagandával kormányozni – mondta a Zsúrpubinak Sneider Tamás. A Jobbik elnöki pozíciójáért induló politikus beszélt a tisztújításról, pártja hibáiról, a lehetséges stratégiákról, illetve arról is, hogy mivel lehet tematizálni a közbeszédet a Fidesz propagandájával szemben.

Zsúrpubi: Mit vár a holnapi tisztújító kongresszustól?

Sneider Tamás: Természetesen reménykedem benne, hogy sikerül a többség szavazatát megszereznem, hiszen egy elég részletes programmal fogok a tagság elé állni. Az elmúlt évek során sok gondolat érlelődött bennem. Voltak olyanok, amiket az elnökség megfogadott, de voltak olyanok is, amiket szerintem nem olyan mértékben, ahogy szükség lett volna rá. Többek között ilyen például a cigány-magyar együttélés kérdése, a szegregátumok sorsa, amelyek egyre nagyobb méretűek Magyarországon. Ezzel a problémával egyedül a Jobbik foglalkozott, de idővel hátrébb szorult. Az elmúlt 15 év alatt rengeteg tudást, tapasztalatot szerzett a párt, aki korábban az utcán fejtette ki a véleményét, doktorrá vált, nagyon sokan rendelkeznek komoly szellemi tőkével, amit a jövőben sokkal jobban ki kell használnunk. Ezzel kérdéssel tisztességesen, nem megsértve különböző társadalmi csoportokat, de határozottan kell foglalkozni.

ZSPB: Ezzel azt kívánja üzenni, hogy a tabutémák feszegetése is illeszkedik a néppárti politikába?

S.T.: Abszolút. Minderről lehet kulturáltan beszélni, így ennek is a néppárti politika részének kell lennie.

ZSPB.: Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy a belső kommunikáció az, ami mindenképpen javításra szorul. Van-e már erre vonatkozóan tervük?

S.T.: Természetesen. Ez sajnos jóval nagyobb probléma, mint a politikai irányvonal, hiszen abban alapvetően mindenki egyetért, maximum kisebb korrektúrára van szükség. A szervezeti működésünk viszont nagyon rossz volt az elmúlt időszakban. A vezércirkáló a tengeren tört előre, miközben a tagság lélekvesztőkön próbálta követni, amíg bírta.

Nagy tanulság, hogy valódi néppárttá úgy lehet válni, ha a tagságra támaszkodunk.

Ebben országos szinten hibáztunk, és ezen mindenképpen változtatni akarok. Azt szeretném, ha hasonlóan működne az egész országban a Jobbik, mint az én választókerületemben, ahol van 25 szervezetem 150 aktív taggal, rengeteg szimpatizánssal és aktivistával. Oda kell figyelni a tagságra, találkozni kell velük, beszélgetni kell velük, mert nem fognak tudni minket követni, és így nem is igazán lehet mozgósítani egy választás során.

ZSPB.: A választási stratégiában is lesznek változások?

S.T.: Először mindenképpen a tagságot és a szervezeteinket kell megfelelő szintre felhozni, mert csak utána tudunk bármilyen stratégiát keresztülvinni. Át kell alakítani a választmányi rendszerünket, több fizetett embert szeretnék alkalmazni egy-egy megyében, hogy legyenek, akik kizárólag a párttal foglalkoznak. Ha a Jobbik összezár, és ezeket a dolgokat helyre tesszük, a csapnivaló információáramlást javítjuk, akkor már jól működő „hadsereggel” tudunk felépíteni egy stratégiát.

A stratégiának fontos része kell, hogy legyen a korábban említetten túl például a bevándorlás kérdése. Ugyan ezzel tematizálja a közbeszédet a Fidesz, de sarokba lehet szorítani. Ilyen téma továbbá az elszakított magyarság területi autonómiájának kérdése, a szavazati jog tisztességes, becsületes rendezése.

Közben figyelnünk kell, hogy ne lépjünk bele a Fidesz csapdáiba, komolyan elő kell készíteni a projekteket. Ha ez sikerül, akkor biztos, hogy – mivel egyértelműen mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt – a gravitáció is felénk fogja húzni a szavazókat. Mindez azonban csak akkor működhet, ha egy tiszta jövőképet tudunk felvázolni nekik.

ZSPB.: A közbeszéd tematizálása lehet a fegyver a Fidesz kétharmadával szemben?

S.T.: Láttuk már jó néhány diktatúrában, hogy például a sajtó mekkora fegyver, de aztán mégis megbuktak ezek a rendszerek. Nem lehet örökké hazugságra alapozva, propagandával kormányozni.

ZSPB.: A párton belül feszültségekre a tisztújítás megoldás lesz?  

S.T.: A politikai irányvonalat alapvetően mindenki elfogadja, emiatt nincs feszültség. A nagyobb probléma a szervezeti egység, de ezeket rövid időn belül lehet korrigálni. Én biztos vagyok benne, hogy pár hónap múlva a Jobbik összes szervezete egy irányba fog haladni, együtt fog cselekedni. Kell egy kis idő, mire mindenki megnyugszik, és valószínű lesznek páran, akik nem akarnak majd a Jobbikban tovább tevékenykedni, de pártszakadásról nincs szó. Főleg, ha azt nézzük, hogy a várható elnökség nagyon színes egyéniségekből fog állni, minden társadalmi csoportot képviselni fognak. Önmagában ez is biztosíték lesz arra, hogy a Jobbik a jövőben jól fog működni.