Jeruzsálemi abszurd: Miközben a magyar nagykövet Netanjahuval parolázott, addig halomra lőtték a palesztinokat

Jeruzsálemi abszurd: Miközben a magyar nagykövet Netanjahuval parolázott, addig halomra lőtték a palesztinokat
Gáza
Fotó: MTI/AP/Hatem Musza

Gázában szinte azonnal kiújultak a harcok Donald Trump érzékenynek semmiképpen sem nevezhető döntése után. Izrael egy diplomáciai ünnepség keretében fogadta, illetve fogadta volna a külföldi delegációkat, nagyköveteket, amelyeknek többsége azonban bojkottálta az eseményt. Nem véletlenül, ugyanis mindeközben Gázában halomra lőtték az embereket. Az eddigi harcok mérlege: 8-halott, köztük csecsemők, gyermekek és 2771 sebesült, akiknek többsége éles lőszertől megsérült civil.

Trump döntésének értelmében az Amerikai Egyesült Államok átköltöztette a nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, ezzel kvázi elismerve, hogy a vitatott hovatartozású ősi város Izrael állam fővárosa. A Közel-Kelet kényes békéjét veszélyeztető lépést az országok és nemzetközi szervezetek jelentős része meggondolatlannak és palesztinellenesnek tekinti. Az európai országok nagy többsége bojkottálta az eseményt, így nem fogadták el a Benjamin Netanjahu és felesége által szervezett ünnepségre történő meghívást. Az Európai Unió tagállamai közül csak Magyarország, Csehország, Románia, illetve Ausztria nagykövete vett részt a tegnap esti fogadáson, amelyet elsősorban akkreditált nagykövetek számára rendeztek, de amelyen Trump lánya, illetve veje is részt vett.

Mindeközben itthon Bayer Zsóti, Orbán megmondóembere bejelentette, hogy a migráció miatt Magyarország legfőbb szövetségese Izrael. Azonban azt a nyilvánvaló ellentmondást talán még neki sem sikerült feloldania, hogy rengetegen éppen Izrael agressziója miatt menekülnek el a térségből Európa felé. Úgy tűnik, hogy Orbán Izrael, pontosabban Benjamin Netanjahu miniszterelnök mellé állt a közel-keleti konfliktusban.