„Nőügyek” - komoly bírálatokat fogalmazott meg hazánkkal szemben az Európai Parlament

Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága a nők helyzete miatt bírálja Magyarországot, ráadásul több okból is.

Sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára. 

Kifogásolják azt is, hogy nagyon kevés nő van döntéshozói pozícióban az országban. A parlamenti képviselőknek például mindössze a tizede nő, ez pedig az EU-ban a legalacsonyabb arány. 

A bizottság kedden alkotta meg véleményét a témában, ez már az EP magyar különjelentéséhez kapcsolódik. Ennek alapján pedig akár kezdeményezhetik is Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását a jogállamisági elvek megsértése miatt, erről majd júniusban szavaznak.

Az elmúlt pár évben súlyosan hanyatlott a jogállamiság, amelynek hiányában nem garantálhatók kellőképpen és megkülönböztetéstől mentes módon a nők és a kisebbséghez tartozó nők jogai

- olvasható a dokumentumban az MTI tudósítása szerint.

Kiemelték a nők önrendelkezési jogának fontosságát, hozzátéve, hogy tiszteletben kell tartani a nők szexuális és reproduktív jogait, valamint elítélték a roma nők hátrányos megkülönböztetését, mely az  egészségügy területén is jellemző. Bár e téren látnak némi javulást, megerősítették, hogy:

Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

A Fidesztől továbbra is maximum látszatintézkedésekre lehet számítani, ez pedig nem fogja megoldani ezt a problémát sem. De mit is várhatunk egy olyan párttól, melynek a vezetője korábban már kijelentette, hogy nőügyekkel nem foglalkozik.