Külföldön is tudják: ez az ország ezer sebből vérzik

Korrupció, a jogállamiság hanyatlása, a nők jogainak háttérbe szorítása, az oktatás lesújtó állapota, a romák diszkriminációja, a sajtószabadság és a civil szervezetek nem túl rózsás helyzete. Csak néhány dolog, ami miatt berágott ránk az Európai Parlament.

Korábban megírtuk már, hogy az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT) komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán, melyben többek között a hatalmas méretű korrupció és az uniós források túlárazott, átláthatatlan felhasználása is említésre került.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a nők helyzete miatt is kemény kritikával illették hazánkat, ami egy újabb "érv", hogy - a jogállamisági elvek megsértése miatt - kezdeményezzék a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását erős és büszke országunkkal szemben.

Szerda délelőtt aztán az EP kulturális és oktatásügyi szakbizottsága is lesújtó véleményt alkotott az európai alapértékek magyarországi állapotáról. Arra jutottak, hogy:

a felsőoktatás, a romák diszkriminációja, a sajtószabadság és a civil szervezetek helyzete miatt Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata.

Kiemelték, hogy több független médium is eltűnt a magyar médiapiacról, az állami megrendeléseket pedig az oligarchák által birtokolt orgánumok kapják, ezért aggódnak a magyar sajtószabadság helyzete miatt. Problémásnak nevezték a CEU körüli „vitákat” is, mivel az már teljesítette az előírt feltételeket, az intézmény működését lehetővé tevő megállapodás aláírására szólították fel a magyar kormányt.

Ez pedig szintén indokolja a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását.

Ami egy többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet. Ehhez az összes többi tagország egyhangú támogatására is szükség van, amire csekély esély mutatkozik.

Az eljárás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a többi európai uniós nemzeti kormánynak is foglalkoznia kell az európai értékek magyarországi védelmével. Sőt, ajánlásokat kell megfogalmazniuk a magyar kormány felé, hogy mit kellene máshogyan csinálnia, hogy azok ne sérüljenek.

Na, erre mondjuk nekünk is lenne pár javaslatunk. Azért ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy Orbánék megfogadnának-e bármilyen tanácsot. Szijjártó Péter és Deutsch Tamás már elmondta, hogy miért akarja az EU hazánkat szankcionálni, természetesen: Soros... 

Orban_lancos_comicstyle_01