Hoppá! Úgy tűnik, tényleg komoly EU-s pénzeket vonnak el hazánktól

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia 37 milliárd euróval kevesebbet költhet majd az EU-s kohéziós pénzekből 2021 és 2027 között, mint az előző ciklusban.

A Financial Times már korábban is írt a támogatások átfinanszírozásáról. Az Európai Bizottság döntése értelmében így a közép- illetve kelet-európai országok kevesebbet, a dél-európaiak többet kapnak.

Magyarország jelentősen, mintegy 24 százalékkal kevesebb forrásra számíthat a tervezet alapján, persze egyébként is benne volt a pakliban, hogy azok az országok, akik kimaradnak a közös ügyekből, így a menekültválság megoldásából, mondjuk a saját országukban vívott kamuharcok látszatának fenntartása miatt, büntiben lesznek majd. A lap értesülései szerint a lengyelek 19,5 millió euróval kapnak kevesebbet.

A pénzügyi válság óta átrajzolódott Európa lemaradottsági térképe, és a 2004-ben csatlakozó kelet-európai országok után most a déliekre kell jobban koncentrálni - indokolja döntését a Bizottság.

Ne legyenek azonban kétségeink afelől, hogy ebben vastagon benne van Orbán elborult politikája, aki várhatóan majd ezt a döntést is Magyarország elleni támadásként fogja értelmezni, a propagandagyárak pedig valószínűleg már alig várják, hogy az arra fogékony emberek arcába tolhassák a hazugságokat. A vezérnek viszont ez a döntés egy újabb indok lehet arra, hogy az imádott Oroszország, vagy Kína felé vegye az irányt, hogy a zsebekbe az országba újra megfelelő mennyiségű pénz áramoljon.

BFA-eubelpolkulpol_1