Sneider Tamás kiállt a határon túliak önrendelkezési jogaiért

Dél-Tirolt hozta fel példának, ahol a német kisebbség olyan demokratikus jogokat kapott Olaszországban, hogy ma már nem is szeretne kiszakadni. „Sajnos az elmúlt 30 év politikai elitje nem vette a bátorságot Magyarországon, hogy támogassa ezeket az autonómia-törekvéseket.” - üzente a Jobbik új elnöke az Ezeréves határról.

A gondolkodó magyar emberek számára nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány az igazi - nemzetközi szinten is erőfeszítéseket igénylő - érdekvédelem és az autonómia-törekvések valós támogatása helyett inkább a propagandát, a kettősbeszédet, illetve a határon túliak megosztását, fideszesítését, majd a magyar választásokba történő becsatornázását vitte végbe. Önös érdekekből megosztotta a teljes, anyaországi és a határon túli magyarságot is a pártpolitikai vonalak mentén. Sajnos sokatmondó, hogy ez a valójában nemzetellenes politika ugyanolyan népszerű az erdélyi falvakban, mint a magyarországi kistelepüléseken. A magukat nemzetinek gondoló szavazók nem is veszik észre, hogy micsoda károkat okoz Orbán bolsevikokat megszégyenítő propagandája, amelyik most a magyar trikolor nevében, magát „nemzetinek” hazudó politikai vezetéssel ugyanazt a megosztó politikát viszi végbe, mint egykor a kommunisták. Pedig az összmagyarság – napnál világosabb érdeke - , hogy a magyar kisebbségek, európai minták alapján autonómiákat hozzanak létre. Ez hordozza magában a valós önrendelkezést és az igazi fejlődést.

„Ez a prosperitás mindenkinek érdeke. Érdeke az elszakított magyarságnak és érdeke az itt élő románoknak, a Szerbiában élő szerbeknek, a Szlovákiában élő szlovákoknak. Ezért az elkövetkező időszakban mindent megteszünk, hogy ezen a helyzeten változtassunk. És én itt Erdély és Székelyföld határán semmi mást nem kívánhatok székely testvéreinknek a mai napon, minthogy ugyanazokkal a jogokkal, lehetőségekkel élhessenek, mint távolabbi társaik Nyugat-Európában.”

- fogalmazott Sneider Tamás.