„A kapott gól ellenére ezúttal nem voltak gondjaink hátul” – Georges Leekens, a zseni

Alighanem kétség sem férhet hozzá, hogy két évvel az Eb-szereplés után a magyar labdarúgó válogatott az elmúlt időszakban ismét kivételes játékot produkált. A sportszerető közönség így nem csupán a stadionok árnyékának örülhet a nagy melegben, hanem annak is, hogy egy olyan kiváló, szakmailag zseniális szövetségi kapitányt sikerült kinevezni a csapat élére, aki a legapróbb részletekig átlátja, miről szól ez a játék. A MESTER ezúttal arra világított rá egzakt elemzéssel, hogy az ambíció nagyon fontos.

A Nemzeti Sport ismét katartikus interjút készített a Boss-szal, aki hát… - hogy is fogalmazzunk szofisztikáltan - meglehetősen felelőtlenül árasztotta el közhelytengerrel az étert.

Emlékeztetőül: Georges Leekens szövetségi kapitány négy felkészülési mérkőzésen eddig egyetlen döntetlenre volt képes a magyar válogatottal. Az ellenfelek pedig nem Brazília, Anglia, Németország és Argentína voltak, hanem Kazahsztán, Skócia, Fehéroroszország és Auszrtália. A szurkolóktól Leekens kapja is már az ívet, de ez őt nem zavarja (úgy tűnik, hogy az MLSZ-t sem), és olyan értékeléseket tol a sajtó elé, hogy a magyar válogatott élén az elmúlt 30 évben megforduló összes „szakember” tudását rendre egyszerre villantja meg.

A Nemzeti Sportnak a szombati, Ausztrália elleni hazai 2-1-es vereséggel kacsolatban például a következőt mondta:

Továbbra is tartom, az ausztrálok elleni szombati játék rendben volt, nem érdemeltünk vereséget. A lefújást követően az öltözőben elmondtam a játékosoknak, ne csüggedjenek, a pozitívumokat vigyék magukkal a nyári vakációjukra. Az ausztrálok a világbajnokságra mennek, mi pedig jól játszottunk ellenük. 

Igazán kár, hogy ezt a játékot is gólra játsszák, amúgy ha nem így lenne, milyen szép emlékeink lennének… És milyen kár, hogy a szövetségi kapitányoknak és a játékosoknak fizetést adnak, mert ha nem így lenne, akkor tökre látnánk mi is a pozitívumokat az ingyenmunkában. 

A csapat körüli hangulatra nem lehet panasz, nálam ez követelmény, hiszen a sikeresség egyik alapja – elemez tovább a mester.

Azért, ha a sikeresség alapjai 3 vereség és 1 döntetlen, nem szeretnénk belegondolni, mit jelenthet Leekens számára a sikertelenség...

Igaz, ő amúgy rengeteget dolgozik:

Én is megtehettem volna, hogy vasárnaponként kényelmesen heverészem a kanapén, a karrier helyett a nyugodt családi életet választom – a feleségemtől ezt a kritikát rendszerint megkapom... Csakhogy akkor nem lett volna ilyen nagyszerű pályafutásom. Nem lettem volna Belgium, Tunézia, Algéria és most Magyarország szövetségi kapitánya. Az ambíció nagyon fontos! - árulta el.

Ráadásul az interjú végén a Főnök azért mindenkit abszolút megnyugtatott: "Győzelmeket szeretnénk mi is! Azért dolgozunk, hogy sikeresek legyünk."

Az ambíció, ugye… Kell ennél több?

Ja, s soha ne feledjük, sőt azonnal véssük fel a futballszakkönyvek összes margójára Leekens mester örökérvényűjét, amit a Fehéroroszország elleni 1-1-es döntetlen után mondott:

 a kapott gól ellenére ezúttal nem voltak gondjaink hátul.