Ma startol a labdarúgó-világbajnokság - természetesen a magyar nemzeti tizenegy nélkül

Attól függetlenül, hogy hazánk aranylábúi ezen a vb-n sem lesznek ott (86 óta így megy ez), számtalan izgalmas pillanatot tartogat a világesemény, még azok számára is, akik nem feltétlenül érdeklődnek a sport, azon belül pedig a foci iránt. Mától kis túlzással az egész bolygó Neymaron, Messin, Ronaldón és az oroszországi történéseken tartja a szemét, így mi, itt a Zsúrpubinál sem teszünk másként. Unalmas statisztikákkal nem, de mindenki számára fogyasztható, érdekes sztorikkal, a főbb eseményekkel rendszeresen jelentkezünk majd, sőt azt sem ígérjük, hogy a világbajnokság árnyékában nem csúszik be néhány ide kapcsolódó gondolat a magyar kedvencekről, a hazai stadionokról, esetleg a hóbortjára súlyos milliárdokat áldozó Orbánról. Sört a hűtőbe, szotyit a tálba, jöhet a kezdőrúgás!

A 21. világbajnokságot tehát Oroszországban, Putyin vigyázó szemei előtt rendezik, a tornát a házigazda nyitja Szaúd-Arábia ellen, de erről a délután folyamán még olvashatnak a Zsúrpubin.

Dzsudzsákéknak a szokásoknak megfelelően szemernyi esélyük sem volt a kijutásra, így az egyszeri magyar futballszurkoló nyugodtan válogathat, melyik csapatért szorít majd június 14. és július 15-e között.

A szakértők szerint - és tudjuk, hogy belőlük hazánkban is több millió van - Spanyolország, Brazília, Argentína, Németország és Franciaország esélyes a végső győzelemre, de nem lenne meglepetés Anglia, sőt talán még a belgák végső győzelme sem. A spanyoloknál mindenesetre tegnap megdöbbentő dolog történt, ami még a teljesítményükre is kihathat, hiszen egy nappal a vb előtt menesztették edzőjüket, Julen Lopeteguit, mivel a szövetség tudta nélkül egyezett meg és írt alá a Real Madridhoz. Vagyis, még el sem kezdődött, máris példátlan szenzációt szolgáltatott a világbajnokság.

Itthon közben arról szólnak a hírek, hogy a már csődbe ment, a nyáron megszűnt FC Tatabánya csapatára, pontosabban a stadionra, - melyet természetesen az Orbán veje, Tiborcz István által korábban fémjelzett cég, az Elios világított meg - a fideszes városvezetés megszavazott egy rendkívül fontos és szükséges felújítást, amire korábban 400 millió forint sem volt elegendő.

A kiírt közbeszerzést egy Polip 2001 Kft. nevű vállalkozás nyerte, a cég 197 millió forintért vállalta a lelátó felújítását és a vendégszurkolói kiszolgáló funkciók kialakítását.

Ha a teljesítményt illetően nem is, azért a százmilliók, milliárdok, főként közpénzek eltüntetésében hazánk narancsos mezben játszó „játékosai” is világbajnokok.