Focibuzi-e vagy?

Orbán Viktor két dologra biztosan büszke. Az egyik a háromszor kétharmad, azaz a politikusi teljesítménye. A másik a labdarúgás, illetve eredmény hiányában a stadionépítés. Emlékművet állít a magyar foci dicső jövőjének, amit – ha hihetünk Káslernek – nem biztos, hogy meg fog érni.

Azt mára „minden igaz magyar” tudja, hogy Brüsszelt, ami Belgium fővárosa, sőt Európáé is, meg kell(ene) állítani. Amit viszont a belgák nem tudnak, az az, hogy nekünk van egy csodafegyverünk, amit úgy neveznek, hogy Bëlga. Egy magyar rap banda, akik rendelkeznek az egyidejű múltba- és jövőbelátás különleges képességével.

A magyar fociról szóló daluk 2004-ből származik, de a kritika ma is ugyanúgy érvényes, majdnem 14 év, sok-sok milliárd TAO és más közpénz eltékozlása, tucatnyi stadion felépítése után. A Bayer-i magaslatokat idéző lelátói nyelvezet nem semmi, de a vége felé tett nyilatkozat az igazi csemege. A káromkodások ellenére is érdemes az egészet megnézni, olyan jól jellemzi a magyar meccsek lényegét. A focistával készült képzelt riport szövegét – amiben azonban egyetlen csúnya szó sincs – teljes egészében idézem a videó alatt.

 Bëlga – 22 férfi

Dalszöveg részlet: riport a focistával

„Igazából az időpont nem volt annyira jó, ilyenkor a fiúk aludni szoktak, meg a nap is pont rossz szögben sütött a pályára. Az első gólnál a Tibit elfektették egy testcsellel, aztán a Gullit a kapus Gabesz mellett laposan a hálóba gurította a labdát. A második gólról egyáltalán nem mi tehettünk, a partjelző intett valamit, mi meg mindannyian félreértettük. A meleg is kicsit megnyomta a fiúkat, a hátvéd Gabesz kicsit frontérzékeny. A harmadik gólról sajnos kicsit lemaradtam, mert éppen akkor ápoltak. A negyedik gólnál éppen a Gabeszt cserélték be, nem sikerült felvennie a ritmust. Az ötödik gól előtt lett volna egy helyzetünk, de csak a félpályáig sikerült eljutnunk. A szünetben az edző Gabesz bá mondta, hogy figyeljünk a szélekre, úgyhogy mindannyian kihúzódtunk, aztán középen maradt egy hatalmas üres terület. Ez jelentette igazán a meccs fordulópontját. Ezután az ellenféltől kiállítottak két játékost, ettől megzavarodtak a fiúk. A Gabesz utolérte volna a Gullitot, csak megbotlott egy vakondtúrásban, a Gullit kitette szélre a Kannavárónak, aki már várta a labdát, a Gabesz meg üres területre futott, ahol meg már nem volt senki. Onnan meg már a Gullit elfutott, de addigra már gól lett. A hetedik gól olyan gyors volt, hogy nem is láttuk, majd a videóról kielemezzük. Aztán gyors három góltól megzavarodtunk egy kicsit, egyszerűen kihagytak a fiúk, és gyorsan bekaptunk még kettőt. A tizenharmadiknál a szabadrúgásnál már úgy tűnt, hogy mellé-fölémegy a labda, de egy arra szálló sirály tarkóján megpattant és beesett a kapuba. Igazából fejben elfáradtunk, de jó tapasztalat volt, amit a jövőben tudunk hasznosítani.”

A politikusokról Till Attila, alias Tilla közreműködésével előadott rap pedig még a 2010-es választások előttről származik. Ami az „ajánlatokat” illeti, csak az változott, hogy közben Orbán kiépítette a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amit először polgári Magyarországként, később illiberális államként, ma pedig hirtelen „régi vágású kereszténydemokráciaként” igyekszik eladni. De mivel az entrópia törvényének szabad értelmezéséből következően „zárt rendszerben a hülyeség szintje állandó”, érdemes alaposan áttanulmányozni a jelöltek mondandóit (amiket szintén szó szerint idézek), hátha ráismerünk egy-két mai szlogenre is...

Bëlga – A Nagy Voks

Dalszöveg részletek: a három „versenyző” kampánybeszédei

1. jelölt – Dr. Musical Péter

„Dr. Musical Péter vagyok. Alsóhangon születtem 1972-ben. Apám száműzött zsarnok, anyám kaszkadőr. Iskoláimat ösztöndíjjal Gibraltáron szumma szummárum végeztem politológia-asztrálfizika szakon, de mellette az öltönyszakot is elvégeztem. 5 évig tájföldöztem versenyszerűen, ám eredménytelenül.

Számos olyan pont van a programomban, miszerint a megoldás a baloldalon van.

Összegeztem azt, amit átgondoltam, a „Gyarmatba magyar!” jelmondatban.

Először az osztrákokhoz kopognék át, hogy csináljuk új osztrák–magyar monarchiát.

Mert mi magunktól, ugye, csak marakodunk, ugye, legyen ez a sógorok kellemetlen ügye.

A segítséget amúgy is a Nyugattól várjuk, az ő alfelükben legalább már jártunk.

Vagy javasolok én önöknek egy praktikust, igazoljunk külföldről politikust.

Kim Dzsong Il edzőnél lenne kuss, támadónak jöhetne az ifjabb Bush.

De ha kell, olyan is van az én programomban, miszerint a megoldás a jobboldalon van.

A revizionizmus kishitű nézet, amit rossz szemmel néznek az elcsatolt hun részek.

Eurázsia ázsióját visszakapja, célunk a hun birodalom visszaállítása.

Így egyszerre lennénk a fejlett Nyugat, és visszakapnánk a sok ellopott olajkutat.

A Rajnától a Tajgáig érne a róna, a Bayer München hun gólokat rúgna.

A fél világ irodalma miénk volna, ha visszaállna Atilla (egy tével) dicső birodalma.

És végül tényleg csak röviden: a Kossuth térből rezervátumot létesítenék, bevezetném a panaszadót, a Hortobágyra oázist, törvény szabályozná a sikkasztást, országos hálózattá bővíteném a Tüntetők boltját.”

2. jelölt – Kormány Gyula

„Kormány Gyula vagyok, Budapesten születtem és itt végeztem a tanulmányaimat is. 2009-ben szereztem jogi diplomát az ELTE-n. Szeretek bulizni, zenét hallgatni, moziba járni, tévézni, kedvenc ételem a spagetti. Ikrek jegyben születtem és minden vágyam, hogy megnyerjem a Nagy Voksot, és honatya legyek a parlamentben, hogy a lehető legtöbbet tehessek zseb… az emberekért. Hiszem, hogy a nyugdíjasok többet érdemelnek, ezért szakértők bevonásával egy olyan koncepciót dolgoznék ki, mely a városi nyugdíjasoknak – minden megyeszékhelyen és a fővárosban – külön városrészek létrehozásának megvalósítását irányozná elő. Ezen körzetekben csak nyugdíjasok élnének, ahol speciálisan nekik kialakított kisboltok, patikák, orvosi rendelők, luxus wellness várótermek kerülnének kialakításra. Létrejönne a 3 nyugdíjas tévécsatorna, melyből az egyik egy 24 órás kívánságkosár, a második pedig sorozatokat, filmeket sugározna szintén a nap 24 órájában, természetesen nyugdíjas témában. És a körzet saját pénznemmel is rendelkezne, a nyugeróval. A koncepció előnye, hogy a nyugdíjasok nem találkoznának türelmetlen fiatalokkal, hátitáskás iskolásokkal, a buszokon több lenne az ülőhely, kevesebb a nézeteltérés. Nincs érintkezés, ergo nincsen stressz. Köszönöm, hogy meghallgattak!

3. jelölt – Kisegér János

„Hölgyeim és Uraim! Kedves nézők, hallgatók! Kedves közönség! Köszönöm, hogy itt vagytok.

Ma este bebi-bebizonyítom, hogy én vagyok az ideális jelölt, mert

Származásomat tekintve színtiszta paraszt vagyok, senkinek egy rossz szava nem lehet.

A diplomámat is csak azért nem raktam le, mert én nem felejtem el, hogy honnan jöttem.

Tehát bízhattok bennem, eddig még senkit sem vertem át, a programom lényege, hogy senkinek se fáj.

 

Mert változnak az idők. Egy korszerű, de hagyományokhoz kapcsolható jövőt képzelek.

A fővárosi címet először is átadnám Debrecennek. Igen, az ország fővárosa legyen Debrecen.

Az ország ügyeit intézze Debrecen. Az egészségügyet rendezze Debrecen.

A gazdaságot tisztítsa Debrecen. Rendezzen olimpiát Debrecen. A multikat szedje le rendesen.

Az illegális dolgokat tiltsa be Debrecen. Az ország jólétét hozza el Debrecen.

Nos, Budapestet pedig Brüsszelhez csatoljuk, hivatalos nyelv az angol és a magyar.

Drogok, kurvák, mindenki befér. Akinek ez sok vagy kevés, az meg a személyijével simán lelép.

Kérem, szavazzatok rám!”

Mivel a fél ország még mindig az országgyűlési választások okozta sokk hatása alatt van, de máris jön két polgármester-választás Budapesten, majd jövőre az EP- és az önkormányzati választások, érdemes átgondolni, ki, milyen országot szeretne saját maga, szülei, nagyszülei, gyerekei és unokái számára. Vajon Magyarország maradhat-e majd az EU-ban, ha az Orbán-kormány „Add a pénzt és kuss!” szlogennel próbálja meggyőzni Brüsszelt és a többi tagállam adófizető polgárait, hogy a pénz igenis jár? Mármint nem nekünk, egyszerű magyaroknak, hanem a fideszes oligarcháknak, de főleg a leggazdagabb magyarnak, aki a L’Oréal híres szlogenjét mormolja abban a hitben, hogy az egy régi dakota mondás: „Mert megérdemlem”. És belőle simán kinézni, hogy komolyan is gondolja.