90 éve, ezen a napon született Bara Margit. Az ünnepelt színésznő karrierjének egy politikai indíttatású pletyka vetett véget

Kolozsváron látta meg a napvilágot, csak 27 évesen települt át Magyarországra, útlevelébe ekkor azt vésték: „visszatérési jog nélkül”. Hazánkban nem színházi, hanem jelentős filmszerepei miatt vált igazán ismertté. A csúcson volt, amikor a koholt vádak nem csak színházi pályáját, hanem talán egész életét is tönkretették.

A több nyelven beszélő színésznő székely eredetű nevét édesapja változtatta Barráról Barára. A kezdet nem volt egyszerű, teljesen ismeretlenül érkezett a pezsgő színházi életbe. Elmondása szerint, bár mindig félénk volt, gondolt egy merészet és elhatározta, hogy belevág! Statisztaként szeretett volna betekintést nyerni ebbe a számára varázslatos világba. A portás azonban nem engedte be a színházba, mire ő közölte, a rendezővel akar beszélni. Kis idő múlva megjelent a főrendező és csak annyit kérdezett tőle:

Maga ki?

Miután elmondta, hogy statisztának jelentkezne a főrendező szó nélkül elindult, majd intett, hogy kövesse, aztán egy öltöztetőnőnek kiadta az ukázt, hogy adjanak a hölgyre egy estélyi ruhát. Este az éppen színpadra vitt darabban színinövendékek statisztáltak. Bara Margitot pedig, aki saját bevallása szerint soha nem volt feltűnő, rengetegen bámulták aznap, majd a soron következő előadásokon is. Mígnem egy nap egy úriember javasolta neki, hogy jelentkezzen a hamarosan esedékes pótfelvételire. A többi pedig, ahogyan mondani szokás, már történelem.

1956-ban kezdett filmezni, a Szakadék című alkotásban már olyan partnerek mellett játszhatta a női főszerepet, mint Bessenyei Ferenc és Sinkovits Imre. Ranódy László a következő filmjének főszerepét is Barának szánta, az 1957-es A tettes ismeretlen című filmben többek között Tolnay Klárival és Páger Antallal szerepelt együtt.

bara_margit-008_2034852_1464

Bara Margit  (Fotó: Network.hu)

Még ebben az évben elkészült a magyar filmgyártás egyik felejthetetlen műve a Bakaruhában, aminek az érdekességét a forgatás időpontja - hiszen a második világháborút követően készült - és a film története adja, mely az első világháborúban játszódik.

De szerepet kapott többek között a Láz, a Csempészek, a Szegény gazdagok, a Pár lépés a határ, a Zápor, a Katonazene, a Kertes házak utcája, a Pacsirta vagy éppen az Aranysárkány című filmekben is. Első számú kedvencnek számított, majd saját szavaival élve "bűnbakot csináltak belőle", ahogy mondta, "érte nem volt kár, nem volt idevalósi", beleillett ebbe a végzetes szerepbe.

Az Onódy-ügy

Sikereit egy alaptalan és rosszindulatú rágalomhadjárat döntötte romba, ez ellen pedig még védekezni sem tudott, hiszen hivatalosan senki sem vádolta meg, a pletyka viszont gyorsan terjedt, a vádlók pedig névtelenek és arctalanok maradtak.

Az eset bizonyos Onódy Lajosnak az akkori Éttermi és Büfé Vállalat igazgatójának büntetőügyéhez köthető. Onódyval szemben a rendőrség 64-ben nyomozni kezdett csalás és sikkasztás vádjával. Az ügynek politikai vonatkozásai is voltak. Az eljárás idején felröppent mendemondák szerint az Onódy irányítása alatt álló mulatóhelyeken vad tivornyák és gátlástalan orgiák zajlottak magas beosztású emberek és a legszebb magyar művésznők, köztük Bara Margit közreműködésével. Ezek az esetek soha nem szerepeltek hivatalos büntetőügyekben, azóta sem lehet tudni, valójában volt-e valóságalapjuk, mármint Bara vonatkozásában, aki természetesen mindvégig tagadta az aljas rágalmakat. Arra azonban tökéletesen elég volt mindez, hogy teljesen kiszoruljon a pályáról, csak elhanyagolható szerepeket kapott.

A kialakult helyzetet a színésznő megalázónak tartotta és a visszavonulás mellett döntött, soha többé nem fogadott el semmilyen felkérést.

Szinte senki nem állt ki mellette, a kivételt talán csak Szirtes Ádám jelentette, aki az illetékes pártbizottságra is elment és a Bara Margittal történtek miatt, felháborodásában a pártkönyvet lecsapva kilépett a pártból.

Érdemes megnézni az alábbi videóban azt a részt, amikor a színésznő a számára tragédiával felérő történésekről beszél. Elmondása szerint sokáig várta, hogy bocsánatot kérjenek tőle, azonban ez soha nem történt meg, mint mondta a Kossuth-díj sem jelentett számára elégtételt, megbocsátani pedig soha nem tudott.

Minden szerepében tündökölt, kivéve abban a végzetes szerepben, ami soha nem volt az övé, amit rákényszerítettek. A szépségéről híres, tehetséges színésznő egész életére rányomta bélyegét a méltatlan befejezés. Bara Margit 2016-ban, Budapesten hunyt el.