Ma lenne 79 éves az európai kultúra magyar nagykövete

Ma lenne 79 éves az európai kultúra magyar nagykövete
Szegedy-Maszák Mihály

Szegedy-Maszák Mihály ma ünnepelné 79. születésnapját és kis híján 6 éve, hogy eltávozott az élők sorából. A XX. századi magyar egyetemi oktatás és tudományos értékteremtés egyik legnagyobb alakja előtt tisztelgünk.

A Széchenyi- díjas irodalomtörténész és egyetemi tanár a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. A Cambridge-i Egyetemen tanulmányokat folytató kutató számos európai és amerikai egyetem vendégoktatójaként is tevékenykedett.

Szegedy- Maszák Mihályt az Eötvös Loránd Tudományegyetem 19. századi irodalom és az összehasonlító irodalomtudományi tanszékének vezetőjévé is kinevezték. Legendás Shakespeare-előadásai vagy éppen Ottlik Gézáról, Márai Sándorról és Kemény Zsigmondról szóló tanulmánykötetei az európai művelődés megismertetőinek legnagyobbjai közé emelték.

Munkássága meghatározó részét képezte a művészeti ágak összehasonlító vizsgálata. Azon kevés irodalomtörténész közé tartozott, aki páratlan tájékozottsággal bírt a zenetörténet és a képzőművészet világában is. Egyetemi előadásai során sosem feledkezett meg az adott irodalmi mű társművészetekben tett hatásának bemutatásáról sem.

Szegedy-Maszák Mihály azt az européer világszemléletet képviselte pályája során, amitől a mai magyar valóság - a tudományos élet megerőszakolása és az akadémiai szféra átpolitizálása által - egyre jobban eltávolodni látszik.

(A cikk első változata 2018.06.23-án jelent meg.)