Orbán sietve, gyermeki izgalommal gratulált példaképének, Erdogannak

Az uniós kormányfők közül természetesen elsőként. Előbb telefonon, majd levélben is méltatta az újraválasztott török elnököt.

Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés.

- pörgette a maximumra nyelvének fordulatszámát a magyar miniszterelnök.

Majd hozzátette:

Az elkövetkezendő időszakban is elkötelezetten fog dolgozni kétoldalú kapcsolataink további fejlesztése érdekében mind a gazdasági és kereskedelmi, mind pedig az oktatási és kulturális együttműködés területén.

Orbán gyorsan megjegyezte azt is, reménykedik, hogy minél előbb sor kerülhet a török elnök korábbról elhalasztott magyarországi látogatására.

Persze nincs ebben semmi meglepő, a két ország működése között sajnos egyre több a hasonlóság, például a török diktátor elnök szerint is sajtószabadság van hazájában, miközben rengeteg újságírót börtönöztek be. Itt ugyan mi még nem tartunk, de sajtószabadságról a brutális fideszes médiatúlsúly és az ellenzéki újságírók ellehetetlenítése miatt nálunk sem nagyon beszélhetünk.

Korábban pedig tudósokat, akadémikusokat, kutatókat zártak Törökországban rács mögé kétes eljárásokban. A bírói testületet szinte lefejezték, egyetlen hét alatt több mint ezer bíró veszítette el állását. A katonaságot és a rendőrséget ért tisztogatási hullám több mint tízezer egyenruhást juttatott a rácsok mögé. Tudjuk, hogy jelenleg mi történik hazánkban a tudósokkal vagy éppen a bírósággal.

A korábbi népszavazáson pedig, ahogyan azt mi is megírtuk, már a szavazóhelyiségek megnyitása előtt választási csalást emlegetett az ellenzék. A CHP, Törökország legnagyobb ellenzéki pártja kifogásolta, hogy az urnákba lepecsételetlen borítékot is be lehetett dobni. A nem hitelesített boríték használata pedig szélesre tárja a visszaélések számára a kaput. És akkor most gondoljunk csak arra, hogy nálunk milyen körülmények között zajlott április 8-án a választás.

Persze Orbán a nyugati vezetőkkel folytatott harca közben előszeretettel dörgölőzik diktátorokhoz. Putyin, Erdogan pedig mindig is példaképként jelenhetett meg számára, nem csoda, hogy erre az útra terelte Magyarországot, de arról is írtunk már, hogy ázsai despoták társaságában is előszeretettel mutatkozik a magyar miniszterelnök.

Orbánék már rég kijelölték számunkra az utat, a kérdés csak az, hogy lelépünk, rálépünk, vagy azt mondjuk végre, hogy elég volt és új irányt jelölünk ki, persze utóbbihoz a jelenlegi kormány távozására lenne szükség.

AFP__Fotó_Ho

Fotó: Ho