Noha az egész ellenzék támogatta az otthonápolási díj emelését, a Fidesz lesöpörte a javaslatot

Noha az egész magyar ellenzék és a szakma jelentős része kiállt és kiáll a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok juttatásának minimálbér szintjére történő emelése mellett, a Fidesz úgy söpörte le az asztalról, mint ahogyan az autópálya melletti csárdákban az ételmaradékot szokták. Itt az újabb kis magyar farokméregetés.

Az elképzelés szerint a Parlament Költségvetési Bizottsága nyújtotta volna be a költségvetésben csak 6 milliárdos tétel módosítását, azonban a bizottságban ülő fideszes képviselők nemet mondtak. A javaslat egyébként több pontot is tartalmazott, az otthonápolási díj minimálbér szintjére történő emelése mellett, többek között, hogy több családtag ápolásakor a minimálbér kétszereséhez kössék a juttatást, míg az ápolási jogviszony megszűnése esetén ugyanazon juttatások, szolgáltatások és ellátások illessék meg az érintetteket, mint az egyéb álláskeresőket vagyis, hogy az otthonápolás munkaviszonynak számítson.

A tüntetők nem adják fel, a kezdeményezés mögött álló érintetteket tömörítő szervezetek a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, valamint a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform közleményt adott ki:

„Szeretnénk azt hinni, hogy az elmúlt hónapban zajló kampánynak, a most már 22 ezer aláírásnak és a nagy médiafigyelemnek köszönhetően is a kormány felismerte az érintettek szükségleteit, a társadalmi támogatottság mértékét és nyitott a párbeszédre”

Kásler Miklóst keresték meg az ügyben, az emberierőforrás-miniszter állítólag válaszolt a megkeresésre, és július 12-re egyeztetésre hívta a tüntetőket. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.