Nem lesz más a politika? Hitelességi válságban az LMP

Egyre több politikus hagyja faképnél az LMP-t, az információk pedig folyamatosan szivárognak a pártból, mintha az egy rádió lenne. Schiffer András, Róna Péter és Hadházy Ákos után Ábrahám Júlia is hátat fordított pártjának. Egy múlt héten nyilvánosságra került videó tartalmából kiderült, hogy a komoly ambíciókkal rendelkező Ungár Péter Ron Werbert felhatalmazás nélkül, szándékosan megtévesztve szerződtette le a múlt év végén. Mindeközben kiderült Schmuck Erzsébetről, a párt kampányfőnökéről, Ungár egyik bizalmasáról, hogy a kampány alatt többször is egyeztetett Schmidt Máriával, ami miatt állítólag fegyelmi eljárást kezdeményeztek ellene.

A „Senki nem ruházhat át több jogot, mint amivel rendelkezik” római jogi alapelv ma is érvényes. Ráadásul mivel Ungár Péter kamerák előtt bevallotta, hogy a felhatalmazás hiányának tudatában, Ron Werbert szándékosan megtévesztve írta alá a vele kötött szerződést, az így felvetheti a rosszhiszemű álképviselet, illetve konkrétan a csalás tényállását is. Erről Ungár egy LMP-s ülésen számolt be, amelyről videó is készült. Ezen kissé meggondolatlanul a következőket mondja a kamera előtt:

„Én ezt azért írtam úgy alá, hogy erre semmilyen jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve azt követően. Valószínűleg ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni.”

Hát erre mondják, hogy felér egy beismerő vallomással, ebben a két mondatban ugyanis minden elhangzik az üggyel kapcsolatban, ami egy elmarasztaló bírósági ítéletben relevanciával bír.

Mindeközben egyre több helyről lehetett hallani, hogy az LMP-n belül hatalomra kerülő szárny őfelsége, vagyis Orbán lojális ellenzékeként fog az elkövetkező években politizálni. Nem tisztünk eldönteni, hogy mennyire igazak a hírek, miszerint az LMP a Fidesz háziellenzékévé silányult, az azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy Ungár Péter szerepe jóval erősebb, mint korábban, stratégiát meghatározó politikussá vált a pártban. Annak az Ungár Péternek a hatalma erősödött, aki többek között a Fidesz egyik teoretikusaként számon tartott édesanyjával, Schmidt Máriával közösen tulajdonosa a kormánypárti Figyelőnek. Annak a Figyelőnek, amely listázta, „sorosozta” a magyar civileket és a tudományos élet szereplőit azok szakmai tevékenysége miatt. És, aki az ezt firtató újságírói kérdésre azt válaszolja, hogy nincs ráhatása a Figyelőre. Magunk előtt látjuk Kossuth Lajost, akiről kiderül, hogy Habsburg kormánylapok egyikében tulajdonos, amint azt mondja:

"megvásárlása nem az én döntésem volt, a lap szerkesztésében nem veszek részt."

Szóval van mit átbeszélni a mai ülésen, hiszen nem egyszerű az LMP helyzete, azon pedig egyáltalán nem csodálkoznánk, ha létrejönne egy válságstáb.